Ακουστικό συμβολόμετρο

Mια ενδιαφέρουσα κατασκευή έφτιαξε ο συνάδελφος Παναγιώτης Σάμιος, Φυσικός στο Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου. Η κατασκευή είναι ένα ακουστικό συμβολόμετρο που αναφέρεται σε άσκηση του σχολικού βιβλίου της Γ Λυκείου και το οποίο υλοποιήθηκε με πλαστικό σωλήνα αγορασμένο από κατάστημα υδραυλικών.  Τον ευχαριστούμε για την κοινοποίηση και είμαστε σε αναμονή  και Περισσότερα …

Στάσιμο κύμα σε ηχητικό σωλήνα

Σκοπός του πειράματος είναι η διερεύνηση της σχέσης μήκους κύματος- συχνότητας για ένα στάσιμο ηχητικό κύμα που δημιουργείται μέσα σε ηχητικό σωλήνα και η εύρεση της ταχύτητας του ήχου. Θεωρία Σαν ηχητικό σωλήνα χρησιμοποιούμε ένα κοινό δοκιμαστικό σωλήνα στον οποίο εισάγουμε ποσότητα νερού. Αν φέρουμε το δοκιμαστικό σωλήνα κοντά στα Περισσότερα …

Μέτρηση της ταχύτητας του ήχου με smartphone

Το πείραμα που θα σας παρουσιάσουμε ανήκει στην κατηγορία πειραμάτων φυσικών επιστημών με smartphone.  Θα χρειαστούμε ένα κινητό τηλέφωνο ή tablet που να τρέχει το λειτουργικό Android και τη δωρεάν έκδοση της εφαρμογής Doninn Audio Editor.

Στάσιμα κύματα σε χορδή

Στο πείραμα χρησιμοποιείται ένα επαναφορτιζόμενο τρυπάνι με ένα στραβωμένο καρφάκι σαν πηγή για να δημιουργήσουμε στάσιμα κύματα σε ένα οριζόντιο καλώδιο.  Το πείραμα αυτό αποτελεί πρωτότυπο πείραμα του ΕΚΦΕ Ρεθύμνου.

Εξαναγκασμένη ταλάντωση με τρυπάνι

Σκοπός: Να μελετήσουμε το φαινόμενο του συντονισμού σε κατακόρυφο σύστημα ελατήριο-σώμα χρησιμοποιώντας σαν διεγέρτη ένα τρυπάνι.  Περιγραφή Πειράματος: Χρειαζόμαστε ένα ελατήριο, ένα βαρίδι, ένα τρυπάνι, μια λαβίδα εργαστηρίου, νήμα, τροχαλία,  ένα στραβωμένο καρφί και ένα χρονόμετρο (αν θέλουμε να επαληθεύσουμε και ποσοτικά το φαινόμενο).

Γραφική απεικόνιση της παλμικής κίνησης

Σκοπός: Να δούμε την κυματοειδή γραμμή που αφήνει η παλμική κίνηση. Διαδικασία: Ανάβουμε ένα κερί και καπνίζουμε ένα τζάμι έτσι ώστε ολόκληρη η επιφάνειά του να σκεπαστεί πολύ καλά με καπνιά.