Πειράματα Χημείας σε μικροκλίμακα

Τα πειράματα Χημείας σε μικροκλίμακα αποτελούν μια περιβαλλοντικά και οικονομικά συμφέρουσα μέθοδο πραγματοποίησης χημικών διεργασιών σε μικρές ποσότητες. Μερικά πλεονεκτήματα της πρακτικής αυτής είναι τα παρακάτω: Έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των χημικών αποβλήτων. Είναι ασφαλέστερη για τους μαθητές γιατί έχουν μικρότερη έκθεση σε χημικές ουσίες (στερεές, υγρές και αέριες). Περισσότερα …

Μελετώντας ένα παγκόσμιο ρεκόρ με γραφικές παραστάσεις

Ο Usain Bolt είναι ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη ταχύτητα στον κόσμο. Ο αθλητής από την Τζαμάικα έχει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100m (9,58s) και στα 200 m (19,19s) που καταγράφηκαν μάλιστα και τα δύο στην ίδια διοργάνωση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βερολίνου το 2009. Στον επόμενο πίνακα βλέπουμε τα Περισσότερα …

Ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι Android

Αποστολή στον πλανήτη Ω “Η ανάπτυξη του νέου διαστημοπλοίου Χ φτάνει στο τέλος της. Η αποστολή που έχει ανατεθεί σ’ εσένα και στην ομάδα σου είναι να το προσγειώσεις με ασφάλεια στον πλανήτη Ω και να εκτελέσεις μια σειρά από επιστημονικές και τεχνικές παρατηρήσεις.” Η εφαρμογή “προσεδάφιση” είναι μια εκπαιδευτική Περισσότερα …

Μέτρηση με το παχύμετρο

Το παχύμετρο ή Vernier Caliper στα Αγγλικά είναι ένα όργανο με το οποίο μπορούμε να μετρήσουμε το μήκος 0,1mm, 0,05mm έως και 0,02mm . Το όργανο αποτελείται από μια σταθερή και μια κινούμενη κλίμακα και έχει κατάλληλα προσαρτήματα ώστε να μετρά εξωτερικές διαστάσεις , εσωτερικές διαστάσεις και βάθος. Στην εικόνα Περισσότερα …

Μια βόλτα στο ασανσέρ με ένα κινητό τηλέφωνο .

1. Αισθητήρες στα smartphones Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, τα smartphones όπως λέγονται, είναι γνωστό ότι στην πραγματικότητα είναι υπολογιστές μικρών διαστάσεων. Λιγότερο γνωστό είναι ότι οι συσκευές αυτές επικοινωνούν με το περιβάλλον με πολύ πιο εξελιγμένους τρόπους σε σχέση με τους τυπικούς υπολογιστές οι οποίοι διαθέτουν ένα πληκτρολόγιο σαν μονάδα εισόδου και Περισσότερα …

Μετατροπή δυναμικής σε κινητική ενέργεια

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται ένα ποσοτικό πείραμα που επιδεικνύει τη διατήρηση της μηχανικής ενέργειας. Ένα βαρίδι μάζας 49g αφήνεται να πέσει από ύψος 22,7cm παρασέρνοντας πίσω του ένα αμαξίδιο  μάζας 263g. Μετρώντας την ταχύτητα που απέκτησε το αμαξίδιο μπορούμε να διαπιστώσουμε ποσοτικά ότι η δυναμική ενέργεια του βαριδίου μετατράπηκε σε Περισσότερα …

Μέτρηση της ταχύτητας του ήχου με smartphone

Το πείραμα που θα σας παρουσιάσουμε ανήκει στην κατηγορία πειραμάτων φυσικών επιστημών με smartphone.  Θα χρειαστούμε ένα κινητό τηλέφωνο ή tablet που να τρέχει το λειτουργικό Android και τη δωρεάν έκδοση της εφαρμογής Doninn Audio Editor.

Ηλεκτρομαγνητική Επαγωγή και τρίτος νόμος του Νεύτωνα

Ένα εντυπωσιακό πείραμα ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής.  Όταν αφήνουμε το μαγνητάκι να πέσει στο μεταλλικό σωλήνα, δημιουργούνται επαγωγικά ρεύματα που αντιστέκονται στην κίνησή του και σύντομα το σώμα δέχεται μηδενική συνισταμένη δύνανμη.  Έτσι αποκτά σταθερή οριακή ταχύτητα. Δείτε επίσης μια  αναπάντεχη εφαρμογή του νόμου δράσης και αντίδρασης. 

Διάταξη για την παραγωγή και ανάφλεξη υδρογόνου

Η διάταξη που θα δείτε στο βίντεο δημιουργήθηκε στο ΕΚΦΕ Ρεθύμνου και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη  για πειράματα που απαιτούν αέριο υδρογόνο. Υλικά Συσκευή απόσταξης και πλαστικό σωληνάκι Μπαλόνι Μεταλλικός ψευδάργυρος Πυκνό υδροχλωρικό οξύ περίπου 5Μ Για την καύση του υδρογόνου χρειαζόμαστε  Κουτάκι αναψυκτικού, δοκιμαστικοί σωλήνες Φλόγιστρο παιχνιδάκι παρασκευής σαπουνόφουσκων