Σύνδεση Phyphox με Arduino

Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής Phyphox είναι η δυνατότητα σύνδεσης με εξωτερικούς αισθητήρες μέσω bluetooth. Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα του παραπάνω χαρακτηριστικού είναι: Δυνατότητα μέτρησης και επιπλέον δεδομένων (π.χ θερμοκρασία ή pH με τον κατάλληλο αισθητήρα) Kατά την εκτέλεση του πειράματος δεν διακινδυνεύεται η ασφάλεια του κινητού αλλά Περισσότερα …

Τι σημαίνουν τα σημαντικά ψηφία;

Στο δεύτερο βιντεομάθημα που αφορά στα πειραματικά δεδομένα και τα χαρακτηριστικά τους , θα ασχοληθούμε με τα σημαντικά ψηφία. Δείτε το βίντεο που ακολουθεί και απαντήστε στις ερωτήσεις κατανόησης

Βιντεοσκοπημένα πειράματα Ηλεκτρομαγνητισμού

Ο συνάδελφος Παναγιώτης Σάμιος μας έστειλε μια σειρά από βιντεοσκοπημένα πειράματα ηλεκτρομαγνητισμού που πραγματοποιήθηκαν στο σχολικό εργαστήριο του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου. Tα πειράματα καλύπτουν όλη την ύλη του ηλεκτρομαγνητισμού του σχολικού βιβλίου και είναι πολύ εύκολο να πραγματοποιηθούν ακόμα και μέσα στη σχολική τάξη. Πατήστε τα link για να οδηγηθείτε Περισσότερα …

Ηλεκτρομαγνητική Επαγωγή

Ο συνάδελφος και για χρόνια συνεργάτης του ΕΚΦΕ Ρεθύμνου, Γιώργος Αναστασιάδης, έστειλε ένα ενδιαφέρον φύλλο εργασίας που αφορά σε διερευνητικές πειραματικές δραστηριότητες πάνω στο φαινόμενο της επαγωγής, το οποίο έφτιαξε για το ΕΚΦΕ της Νέας Φιλαδέλφειας . Για να δείτε το φυλλάδιο πατήστε την εικόνα ή μπείτε στο αποθετήριο με Περισσότερα …

Πειράματα Χημείας σε μικροκλίμακα

Τα πειράματα Χημείας σε μικροκλίμακα αποτελούν μια περιβαλλοντικά και οικονομικά συμφέρουσα μέθοδο πραγματοποίησης χημικών διεργασιών σε μικρές ποσότητες. Μερικά πλεονεκτήματα της πρακτικής αυτής είναι τα παρακάτω: Έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των χημικών αποβλήτων. Είναι ασφαλέστερη για τους μαθητές γιατί έχουν μικρότερη έκθεση σε χημικές ουσίες (στερεές, υγρές και αέριες). Περισσότερα …

Μελετώντας ένα παγκόσμιο ρεκόρ με γραφικές παραστάσεις

Ο Usain Bolt είναι ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη ταχύτητα στον κόσμο. Ο αθλητής από την Τζαμάικα έχει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100m (9,58s) και στα 200 m (19,19s) που καταγράφηκαν μάλιστα και τα δύο στην ίδια διοργάνωση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βερολίνου το 2009. Στον επόμενο πίνακα βλέπουμε τα Περισσότερα …

Ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι Android

Αποστολή στον πλανήτη Ω “Η ανάπτυξη του νέου διαστημοπλοίου Χ φτάνει στο τέλος της. Η αποστολή που έχει ανατεθεί σ’ εσένα και στην ομάδα σου είναι να το προσγειώσεις με ασφάλεια στον πλανήτη Ω και να εκτελέσεις μια σειρά από επιστημονικές και τεχνικές παρατηρήσεις.” Η εφαρμογή “προσεδάφιση” είναι μια εκπαιδευτική Περισσότερα …

Μέτρηση με το παχύμετρο

Το παχύμετρο ή Vernier Caliper στα Αγγλικά είναι ένα όργανο με το οποίο μπορούμε να μετρήσουμε το μήκος 0,1mm, 0,05mm έως και 0,02mm . Το όργανο αποτελείται από μια σταθερή και μια κινούμενη κλίμακα και έχει κατάλληλα προσαρτήματα ώστε να μετρά εξωτερικές διαστάσεις , εσωτερικές διαστάσεις και βάθος. Στην εικόνα Περισσότερα …

Η τριτογενής δομή των πρωτεϊνών, το αυγό, οι συνδετήρες και τα βουρτσάκια της πίπας.

Η αλληλεπίδραση δομής-λειτουργίας αποτελεί βασικό θέμα της βιολογίας. Ένα σημαντικό παράδειγμα αυτής της αλληλεπίδρασης αποτελεί η σχέση της τρισδιάστατης δομής μιας πρωτεΐνης με τη λειτουργία που αυτή επιτελεί στο κυτταρικό επίπεδο. Παρακάτω προτείνεται μια ολοκληρωμένη διδακτική προσέγγιση της συγκεκριμένης ενότητας που συνδυάζει το πείραμα με τις πρακτικές δραστηριότητες κιναισθητικού τύπου, Περισσότερα …

Τα LED και το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο.

Τα λαμπάκια LED είναι δίοδοι εκπομπής φωτός και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν είναι αντίστροφος του φωτοηλεκτρικού φαινομένου. Στα απλά έγχρωμα φωτάκια LED το φως τους είναι μονοχρωματικό και εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ημιαγώγιμου υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Στο πείραμα αυτό θα υπολογίσουμε το μήκος κύματος Περισσότερα …