Διαγωνισμός EUSO

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad – EUSO, http://euso.eu/) είναι ένας μαθητικός πειραματικός διαγωνισμός στα μαθήματα φυσικών επιστημών .

Η κάθε χώρα συμμετέχει με δύο ομάδες μαθητών (έως 17 ετών) που επιλέγονται με διαδικασία που αποφασίζει η κάθε χώρα. Στην Ελλάδα ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την ΠΑΝΕΚΦΕ, το επιστημονικό σωματείο της ένωσης των ΕΚΦΕ.

Η διαδικασία επιλογής των ομάδων διεξάγεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, σε τοπικούς Μαθητικούς Διαγωνισμούς, επιλέγεται η ομάδα (ή οι ομάδες) μαθητών από την περιοχή ευθύνης κάθε Ε.Κ.Φ.Ε. Οι προκριματικοί διαγωνισμοί γίνονται το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους από τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Έτσι το Δεκέμβριο του 2018 οι ομάδες συμμετείχαν στους τοπικούς διαγωνισμούς του EUSO 2019. Οι ομάδες που θα επιλεγούν από όλους τους τοπικούς διαγωνισμούς, συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που αποτελείται από τους:

  • Πανελλήνιος διαγωνισμός Νότιας Ελλάδας 
  • Πανελλήνιος διαγωνισμός Βόρειας Ελλάδας 
  • Από τον κάθε τελικό διαγωνισμό θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO. 

Το Ρέθυμνο συμμετέχει στο διαγωνισμό χωρίς διακοπή, από το EUSO 2010.

Φωτογραφία ομάδας μαθητών από τον διαγωνισμό του 2010 (Δεκέμβρης του 2009)

Κατάλογος Άρθρων που αφορούν τον EUSO