Μεταβολή αγωγιμότητας διαλύματος

Στο παρακάτω πείραμα παρατηρούμε τη μεταβολή στην αγωγιμότητα ενός διαλύματος, καθώς καταβυθίζεται ίζημα. Τη μεταβολή στην αγωγιμότητα την αντιλαμβανόμαστε από τη μεταβολή της φωτεινότητας στο λαμπάκι αλλά και από τις ενδείξεις του αμπερομέτρου. Στην προχοϊδα έχουμε διάλυμα θεϊκού οξέος το οποίο προστίθεται σε διάλυμα υδροξειδίου του βαρίου. Περισσότερα στοιχεία για Περισσότερα …

Αντιδράσεις διπλής αντικατάστασης

Σκοπός: Να δοθούν τέσσερα απλά και γρήγορα πειράματα διπλής αντικατάστασης, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και στον ποιοτικό προσδιορισμό στοιχείων.  Διαδικασία: Σε δοκιμαστικό σωλήνα βάζουμε μικρή ποσότητα διαλύματος ιωδιούχου καλίου (ΚJ) και στη συνέχεια μικρή ποσότητα διαλύματος νιτρικού μολύβδου (Pb(NO3)2).

Επίδραση νερού σε δραστικά άλατα

Σκοπός: Να δειχθεί η επίδραση του νερού σε δραστικά μέταλλα. Διαδικασία: Σε ποτήρι ζέσεως 500 ml προσθέτουμε αρκετό νερό και 2-3 σταγόνες δείκτη φαινολοφθαλεΐνης. Κόβουμε με μαχαίρι ένα μικρό κομματάκι νατρίου όχι μεγαλύτερο από μέγεθος φακής. (Προσοχή να μην έρθει σε επαφή με τα χέρια μας). Ρίχνουμε το νάτριο στο νερό Περισσότερα …

Επίδραση οξέος σε ανθρακικό αλάτι

Σκοπός: Να δειχτεί ότι τα οξέα προσβάλλουν τα ανθρακικά άλατα.  Διαδικασία: Σε σόδα φαγητού (NaHCO3) ή σε BakingPowder ή ανθρακικό νάτριο ή κιμωλία στάζουμε μερικές σταγόνες λεμονιού ή λίγο ξύδι.

Ηλεκτρόλυση διαλύματος θεικού οξέος

Σκοπός: Να κατανοηθεί η διαφορά μεταξύ ηλεκτρόλυσης και ηλεκτρολυτικής διάστασης και να δειχθεί η λειτουργία της συσκευής Hofmman. Διαδικασία: Στη συσκευή ηλεκτρόλυσης Hoffmann τοποθετούμε διάλυμα θειικού οξέος μέχρι να γεμίσει.