Τοπικός Μαθητικός διαγωνισμός Πειραμάτων EOES 2023

O Τοπικός Μαθητικός Διαγωνισμός πειραμάτων (ΕΟΕS 2023) θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στο ΕΚΦΕ Ρεθύμνου στην Αργυρούπολη. Με μεγάλη χαρά θα υποδεχτούμε ξανά μαθητικές ομάδες από τα Λύκεια μετά από 2 χρόνια (αναγκαστικής) παύσης λόγω κορονωϊού, για να διαγωνιστούν σε δραστηριότητες Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας. Η νικήτρια ομάδα του Ρεθύμνου θα εκπροσωπήσει το νομό μας στον Πανελλήνιο διαγωνισμό της Νότιας Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα τέλη Ιανουαρίου.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους όρους και τις προυποθέσεις συμμετοχής παρακάτω. Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με ομάδα στο διαγωνισμό παρακαλούνται να το δηλώσουν με email στην διεύθυνση: ekfereth@sch.gr

Όροι διαγωνισμού και προϋποθέσεις συμμετοχής.

1. Ο διαγωνισμός οργανώνεται από το οικείο ΕΚΦΕ (ΕΚΦΕ Ρεθύμνου) σε συνεργασία με την Κεντρική Επιστημονική και Οργανωτική επιτροπή της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε και τις Σ.Ε.Ε κλάδου ΠΕ04 του ΠΕΚΕΣ Κρήτης.  

2. Κάθε σχολείο εκπροσωπείται από μία κύρια, τριμελή ομάδα. Στην περίπτωση που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον μπορεί να συγκροτηθεί και δευτερεύουσα ομάδα (η οποία συμμετέχει εκτός συναγωνισμού).

3. Κάθε μαθητική ομάδα θα διαγωνιστεί σε τρία εργαστηριακά θέματα: ένα στη Φυσική, ένα στη Χημεία και ένα στη Βιολογία ή σε συνδυασμό αυτών. Τα θέματα θα είναι στα πρότυπα των προτεινόμενων εργαστηριακών ασκήσεων Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας Γυμνασίου και Λυκείου που ανακοινώνονται  από το Υπουργείο Παιδείας.

4. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στο διαγωνισμό είναι προαιρετική,  απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους, η μετάβαση των μαθητών στην Αργυρούπολη γίνεται με την ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους και συνοδεύονται από τουλάχιστον ένα συνοδό εκπαιδευτικό.  

5. Τα όργανα και διατάξεις που θεωρούνται γνωστές και θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι οι μαθητές καθορίζονται από την Επιστημονική Επιτροπή του Τοπικού διαγωνισμού και βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΕΚΦΕ Ρεθύμνου.

6. Για να υλοποιηθεί ο τοπικός διαγωνισμός είναι απαραίτητη η συμμετοχή τουλάχιστον τριών ομάδων που η κάθε μια προέρχεται από διαφορετικό σχολείο.  Αν οι συμμετέχουσες κύριες ομάδες είναι μέχρι εννέα, τότε προκρίνεται μία για συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Από δέκα έως και δεκαοκτώ προκρίνονται δύο κ.ο.κ.

7. Μετά το τέλος των τοπικών διαγωνισμών,  ο υπεύθυνος του  Ε.Κ.Φ.Ε. Ρεθύμνου υποβάλλει έως την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022, σε σχετική ηλεκτρονική φόρμα τα εξής:

α) τα ΓΕ.Λ/ΕΠΑ.Λ. και τους μαθητές που συμμετείχαν,

β) τα ονόματα και την ειδικότητα των υπεύθυνων καθηγητών,

γ) την ομάδα (ή ομάδες) που διακρίθηκαν

δ) τα θέματα του τοπικού διαγωνισμού

8. Η επιτροπή διεξαγωγής του τοπικού διαγωνισμούς ορίζεται από κοινού από τα Ε.Κ.Φ.Ε Χανίων και Ρεθύμνου και αποτελείται από τους εξής:
1. Αναστασάκης Νικόλαος, Φυσικός, υπ. ΕΚΦΕ Χανίων,

2.  Χαλκιαδάκης Κων/νος, Φυσικός, υπ. ΕΚΦΕ Ρεθύμνου,

3. Μαυρακάκη Ελένη, Βιολόγος,

4. Ντρουμπογιάννη Αλεξάνδρα, Βιολόγος Δ/ντρια Γυμνασίου Κοξαρές,

5. Γαρεδάκη Εμμανουηλία, Χημικός,

6. Μάντζιος Χρήστος, Χημικός

Η επιτροπή αναλαμβάνει την διενέργεια του διαγωνισμού δηλαδή την εκπόνηση των θεμάτων στα τρία αντικείμενα, την εξασφάλιση παρουσίας των απαραίτητων επιτηρητών-βαθμολογητών και  τη διασφάλιση της αντικειμενικής αξιολόγησης των διαγωνιζομένων.

Επισημαίνεται ότι:

1. Δεν θα προκύψουν έσοδα για το Ε.Κ.Φ.Ε Ρεθύμνου την ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. ή για άλλον, από τη διοργάνωση του διαγωνισμού και από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ.) και ότι η χρήση των έργων (γραπτές απαντήσεις στα ερωτήματα του διαγωνισμού) θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

2.  Φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης θα χρησιμοποιηθεί με ευθύνη του ΕΚΦΕ Ρεθύμνου και της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε αποκλειστικά για λόγους γνωστοποίησης της εκδήλωσης και μόνο με τη ρητή συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών.

3. Απαγορεύεται η χρήση συσκευών λήψης εικόνων (κινητά τηλέφωνα, φωτ. μηχανές κτλ) από τους συμμετέχοντες μαθητές κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

4. Το Ε.Κ.Φ.Ε Ρεθύμνου και η ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε εγγυώνται την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των μαθητών που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *