Το 1957 ο Kees Boeke ένας εκπαιδευτικός από την Ολλανδία εξέδωσε ένα βιβλίο με σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν κάτι ασύλληπτο από τον ανθρώπινο νου, την αίσθηση της κλίμακας των πραγμάτων από τη μεγαλύτερη διάσταση, εκείνη του Σύμπαντος, μέχρι την μικρότερη εκείνη των διαστάσεων του πυρήνα του ατόμου. Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει σαν σχολικό project. Το βιβλίο ξεκινά από την απεικόνιση ενός σχεδίου μιας κοπέλας που κρατάει μια γάτα σε ένα τετράγωνο πλαίσιο ενός μέτρου, και μεταβάλλει σε κάθε σελίδα την πλευρά του τετραγώνου κατά μια δύναμη του δέκα. Έτσι σε 40 δυνάμεις του δέκα και 40 σελίδες κάνοντας διαδοχικά zoom in και zoom out συμπεριέλαβε όλο το Σύμπαν από τον μεγάκοσμο μέχρι τον μικρόκοσμο.
Από το 1957 μέχρι σήμερα η επιστημονική εικόνα τόσο του μεγάκοσμου όσο και του μικρόκοσμου έχουν μεταβληθεί πολύ, αλλά η δουλειά του Boeke είναι ακόμα εντυπωσιακή τόσο για την ιδέα αυτή καθεαυτή αλλά και για τις γραφικές απεικονίσεις που περιέχει και μπορείτε να το βρείτε σε αυτή την ιστοσελίδα.
Aπό παιδαγωγικής σκοπιάς, μια αντίληψη της κλίμακας των πραγμάτων είναι σημαντική για τους μαθητές, έτσι ώστε να μπορέσουν να τοποθετήσουν στο σωστό τους πλαίσιο όλο το φάσμα των πεδίων που αποτελούν τις Φυσικές Επιστήμες. Ξεκινώντας από το κάτω άκρο στην Πυρηνική και Ατομική Φυσική, την Χημεία, την Βιολογία, την Αστρονομία και φτάνοντας στην Κοσμολογία. Έτσι το βιβλίο του Boeke έγινε γνωστό έξω από τα σύνορα της χώρας του και ήταν η πηγή έμπνευσης για πολλά έργα. Μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω:
- η Καναδέζικη ταινία της Eva Szasz το1968 με τίτλο Cosmic Zoom, γυρισμένη από μια περισσότερο καλλιτεχνική παρά παιδαγωγική οπτική γωνία.
- η ταινία του Charles Eames το 1977, με τίτλο Powers of Ten and the relative size of things in universe η οποία συνοδεύεται από αφήγηση που προσφέρει επιπλέον πληροφορίες (Δείτε την ενσωματωμένη στη σελίδα στο τέλος αυτής της ανάρτησης) Η ταινία αυτή, επιλέχθηκε το 1998 από τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για διατήρηση στο Εθνικό Αρχείο Ταινιών των ΗΠΑ εξαιτίας της ” πολιτιστικής, ιστορικής και αισθητικής της σημασίας”.
- Από την παραπάνω ταινία προέκυψε και το βιβλίο του Philip Morrison Powers of Ten: About the Relative Size of Things in the Universe (1982)
- Ερχόμενοι στο σήμερα, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή για κινητές συσκευές Apple που λέγεται Cosmic Eye και μια παρόμοια στο κόσμο των Android με τίτλο cozmic zoom, που όμως στην ελεύθερη έκδοση έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες.
- Από την πρώτη εφαρμογή προέρχεται το video cosmic eye στο youtube, το οποίο, σε σχέση με την ταινία του Eames του 1977, περιέχει όλες τις νεώτερες επιστημονικές γνώσεις αλλά καθώς δεν έχει αφήγηση δεν περιλαμβάνει άλλες πληροφορίες εκτός από τις οπτικές εικόνες.