Πειράματα Χημείας σε μικροκλίμακα

Τα πειράματα Χημείας σε μικροκλίμακα αποτελούν μια περιβαλλοντικά και οικονομικά συμφέρουσα μέθοδο πραγματοποίησης χημικών διεργασιών σε μικρές ποσότητες. Μερικά πλεονεκτήματα της πρακτικής αυτής είναι τα παρακάτω: Έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των χημικών αποβλήτων. Είναι ασφαλέστερη για τους μαθητές γιατί έχουν μικρότερη έκθεση σε χημικές ουσίες (στερεές, υγρές και αέριες). Περισσότερα …

Εκτίμηση της θερμιδικής αξίας των τροφίμων (και γενικότερα, ουσιών)

Ο παραδοσιακός τρόπος εκτίμησης της θερμιδικής αξίας των τροφών είναι ο άμεσος, με τη μέτρηση της θερμότητας που εκλύεται κατά την πλήρη καύση ζυγισμένης ποσότητάς τους σε ένα θερμιδόμετρο τύπου οβίδας. Η θερμότητα που εκλύεται θερμαίνει μία ορισμένη ποσότητα νερού και από την αύξηση της θερμοκρασίας υπολογίζεται το θερμιδικό περιεχόμενο Περισσότερα …

Διάταξη για την παραγωγή και ανάφλεξη υδρογόνου

Η διάταξη που θα δείτε στο βίντεο δημιουργήθηκε στο ΕΚΦΕ Ρεθύμνου και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη  για πειράματα που απαιτούν αέριο υδρογόνο. Υλικά Συσκευή απόσταξης και πλαστικό σωληνάκι Μπαλόνι Μεταλλικός ψευδάργυρος Πυκνό υδροχλωρικό οξύ περίπου 5Μ Για την καύση του υδρογόνου χρειαζόμαστε  Κουτάκι αναψυκτικού, δοκιμαστικοί σωλήνες Φλόγιστρο παιχνιδάκι παρασκευής σαπουνόφουσκων 

Πέρα από τη Μπλε φιάλη

Το κυανό της καρμίνης (E132) είναι μια χρωστική η οποία αλλάζει χρώμα τόσο με το pH (πρωτολυτικός δείκτης) όσο και με την οξειδοαναγωγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται (οξειδοαναγωγικός δείκτης). Οι αντιδράσεις που παρουσιάζονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν θέματα οξειδοαναγωγής, χημικής κινητικής και μεταβολής χρώματος δεικτών.

Αντίδραση Briggs Rauscher

H αντίδραση Briggs – Rausher είναι μια ταλαντούμενη χημική αντίδραση, που αποτελείται από αρκετά επι μέρους στάδια. Tο αρχικό άχρωμο διάλυμα αλλάζει αργά σε ανοιχτό πορτοκαλί και στη συνέχεια ξαφνικά σε ένα πολύ σκούρο μπλέ. H ταλάντωση αυτή, η οποία είναι χρονική και χωρική, έχει μια σταθερή περίοδο αυτό συμβαίνει Περισσότερα …

Μεταβολή αγωγιμότητας διαλύματος

Στο παρακάτω πείραμα παρατηρούμε τη μεταβολή στην αγωγιμότητα ενός διαλύματος, καθώς καταβυθίζεται ίζημα. Τη μεταβολή στην αγωγιμότητα την αντιλαμβανόμαστε από τη μεταβολή της φωτεινότητας στο λαμπάκι αλλά και από τις ενδείξεις του αμπερομέτρου. Στην προχοϊδα έχουμε διάλυμα θεϊκού οξέος το οποίο προστίθεται σε διάλυμα υδροξειδίου του βαρίου. Περισσότερα στοιχεία για Περισσότερα …

Παραγωγή υδρογόνου στοιχειομετρικά

Στα πειράματα που ακολουθούν εκτελούνται οι χημικές αντιδράσεις διαλύματος υδροχλωρίου μα αργίλιο και μαγνήσιο με μετρημένες ποσότητες αντιδρώντων και γίνονται ποσοτικοί υπολογισμοί του παραγόμενου υδρογόνου.

Οξείδωση Αιθανόλης

Στο video πραγματοποιούνται μερικά πειράματα οξείδωσης της αιθυλικής αλκοόλης με ήπια και ισχυρά οξειδωτικά. Συγκεκριμένα χρησιομοποιείται ως ήπιο οξειδωτικό οξείδιο του χαλκού και στη συνέχεια όξινο διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου για το σχηματισμό ακεταλδεϋδης. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε διάλυμα διχρωμικού καλίου σαν ισχυρό οξειδωτικό για τη δημιουργία οξικού οξέος. Τέλος πραγματοποιούμε, με Περισσότερα …