Πειράματα Χημείας σε μικροκλίμακα

Τα πειράματα Χημείας σε μικροκλίμακα αποτελούν μια περιβαλλοντικά και οικονομικά συμφέρουσα μέθοδο πραγματοποίησης χημικών διεργασιών σε μικρές ποσότητες. Μερικά πλεονεκτήματα της πρακτικής αυτής είναι τα παρακάτω: Έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των χημικών αποβλήτων. Είναι ασφαλέστερη για τους μαθητές γιατί έχουν μικρότερη έκθεση σε χημικές ουσίες (στερεές, υγρές και αέριες). Περισσότερα …

Η τριτογενής δομή των πρωτεϊνών, το αυγό, οι συνδετήρες και τα βουρτσάκια της πίπας.

Η αλληλεπίδραση δομής-λειτουργίας αποτελεί βασικό θέμα της βιολογίας. Ένα σημαντικό παράδειγμα αυτής της αλληλεπίδρασης αποτελεί η σχέση της τρισδιάστατης δομής μιας πρωτεΐνης με τη λειτουργία που αυτή επιτελεί στο κυτταρικό επίπεδο. Παρακάτω προτείνεται μια ολοκληρωμένη διδακτική προσέγγιση της συγκεκριμένης ενότητας που συνδυάζει το πείραμα με τις πρακτικές δραστηριότητες κιναισθητικού τύπου, Περισσότερα …

Τα LED και το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο.

Τα λαμπάκια LED είναι δίοδοι εκπομπής φωτός και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν είναι αντίστροφος του φωτοηλεκτρικού φαινομένου. Στα απλά έγχρωμα φωτάκια LED το φως τους είναι μονοχρωματικό και εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ημιαγώγιμου υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Στο πείραμα αυτό θα υπολογίσουμε το μήκος κύματος Περισσότερα …

Εκτίμηση της θερμιδικής αξίας των τροφίμων (και γενικότερα, ουσιών)

Ο παραδοσιακός τρόπος εκτίμησης της θερμιδικής αξίας των τροφών είναι ο άμεσος, με τη μέτρηση της θερμότητας που εκλύεται κατά την πλήρη καύση ζυγισμένης ποσότητάς τους σε ένα θερμιδόμετρο τύπου οβίδας. Η θερμότητα που εκλύεται θερμαίνει μία ορισμένη ποσότητα νερού και από την αύξηση της θερμοκρασίας υπολογίζεται το θερμιδικό περιεχόμενο Περισσότερα …

Ηλεκτρομαγνητική Επαγωγή και τρίτος νόμος του Νεύτωνα

Ένα εντυπωσιακό πείραμα ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής.  Όταν αφήνουμε το μαγνητάκι να πέσει στο μεταλλικό σωλήνα, δημιουργούνται επαγωγικά ρεύματα που αντιστέκονται στην κίνησή του και σύντομα το σώμα δέχεται μηδενική συνισταμένη δύνανμη.  Έτσι αποκτά σταθερή οριακή ταχύτητα. Δείτε επίσης μια  αναπάντεχη εφαρμογή του νόμου δράσης και αντίδρασης. 

Διάταξη για την παραγωγή και ανάφλεξη υδρογόνου

Η διάταξη που θα δείτε στο βίντεο δημιουργήθηκε στο ΕΚΦΕ Ρεθύμνου και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη  για πειράματα που απαιτούν αέριο υδρογόνο. Υλικά Συσκευή απόσταξης και πλαστικό σωληνάκι Μπαλόνι Μεταλλικός ψευδάργυρος Πυκνό υδροχλωρικό οξύ περίπου 5Μ Για την καύση του υδρογόνου χρειαζόμαστε  Κουτάκι αναψυκτικού, δοκιμαστικοί σωλήνες Φλόγιστρο παιχνιδάκι παρασκευής σαπουνόφουσκων 

Μικροσκοπικός κινητήρας

Σκοπός: Να κατασκευάσουμε έναν πολύ απλό κινητήρα και να περιγράψουμε τη λειτουργία του.   Διαδικασία:   Θα χρειαστούμε μια κοινή μπαταρία, μια ατσάλινη βίδα, ένα μαγνήτη κουμπί και ένα μικρό κομμάτι από καλώδιο.  

Αρχή ανεξαρτησίας κινήσεων

Σκοπός: Να γίνει πειραματική εφαρμογή της αρχής με τη συσκευή των συγχρόνων κινήσεων. Διαδικασία: Tοποθετούμε δύο όμοιες μπίλιες στη συσκευή συγχρόνων κινήσεων, την οποία προηγουμένως έχουμε στερεώσει σε ύψος μισού περίπου μέτρου πάνω από το οριζόντιο επίπεδο της βάσης.