Ανίχνευση πρωτεϊνών

Την ανίχνευση των πρωτεϊνών θα στηρίξουμε στην αντίδραση διουρίας. Την αντίδραση αυτήν την δίδουν πρωτεΐνες, πολυπεπτίδια και γενικά ενώσεις με δύο τουλάχιστον πεπτιδικούς δεσμούς. Οι ενώσεις αυτές σχηματίζουν με Cu2+ διαλυτά σύμπλοκα με ιώδες ή μενεξεδί χρώμα.

 

Απαιτούμενα υλικά-σκεύη: Ασπράδι από αυγό, γάλα, λάδι, χυμός πορτοκαλιού, αλεύρι, νερό, διάλυμα CuSO4, διάλυμα NαOH, δοκιμαστικοί σωλήνες.

Πείραμα

  • Μέσα σε ποτήρι ζέσεως ρίχνουμε μικρή ποσότητα λευκώματος αυγού (ασπράδι) και προσθέτουμε πενταπλάσια ποσότητα νερού βρύσης. Ανακατεύουμε με μία γυάλινη ράβδο. Αφήνουμε για 5΄ να καθίσουν τα αδιάλυτα μέρη και να μείνει διαυγές το υπεράνω διάλυμα.
  • Παίρνουμε λίγο υγρό από το διαυγές αυτό διάλυμα και το τοποθετούμε σε δοκιμαστικό σωλήνα.
  • Επίσης σε άλλους δοκιμαστικούς σωλήνες τοποθετούμε ξεχωριστά το γάλα, το λάδι, το χυμό του πορτοκαλιού, το αλεύρι διαλυμένο σε νερό, το νερό. Κολλάμε αυτοκόλλητη ετικέτα πάνω στον καθένα που αναγράφει το περιεχόμενό του.
  • Προσθέτουμε λίγες σταγόνες CuSO4.
  • Ανακινούμε κάθε σωλήνα ώστε να γίνει καλή ανάμιξη και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγες σταγόνες του διαλύματος NαOH. Οι σωλήνες στους οποίους εμφανίζεται το μενεξεδί χρώμα περιέχουν πρωτεϊνικά μόρια.

protein

Δείτε το video.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *