Ανίχνευση σακχάρων με αναγωγικές ιδιότητες

Αντιδρούν όλοι οι μονοσακχαρίτες καθώς και οι αναγωγικοί δισακχαρίτες.

Απαιτούμενα υλικά-σκεύη: χυμός πορτοκαλιού, χυμός μήλου, γλυκόζη, σοκολάτα, νερό κτλ., δοκιμαστικοί σωλήνες.

Πείραμα

  • Σε δοκιμαστικούς σωλήνες τοποθετούμε ξεχωριστά το χυμό του πορτοκαλιού, του μήλου, τη γλυκόζη διαλυμένη σε νερό, τη σοκολάτα πολτοποιημένη, το νερό. Κολλάμε αυτοκόλλητη ετικέτα πάνω στον καθένα που αναγράφει το περιεχόμενό του.

sugar1

  • Προσθέτουμε σε κάθε δοκιμαστικό σωλήνα από 2ml διαλύματος Βenedict και ανακατεύουμε προσεκτικά.
  • Τοποθετούμε τους δοκιμαστικούς σωλήνες μέσα σ΄ ένα δοχείο που περιέχει βραστό νερό (υδατόλουτρο ) και το αφήνουμε για 5 λεπτά.

sugar2

  • Στους σωλήνες που το περιεχόμενό τους περιείχε απλά σάκχαρα ή αναγωγικούς δισακχαρίτες παρατηρούμε αλλαγή του χρώματος σε πράσινο ή καφέ.

sugar3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *