Το τέλος του flash

Το τέλος του πρόσθετου της Adobe με το οποίο οι ιστοσελίδες αποκτούσαν πολυμεσικό περιεχόμενο είχε αναγγελθεί εδώ και αρκετό καιρό. Το Adobe Flash απέκτησε ιδιαίτερα μεγάλη εξάπλωση και έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα σε εκπαιδευτικές προσομοιώσεις. Ένα μεγάλο μέρος από το ελληνικό αποθετήριο Photοdentro αποτελείται από τέτοιες προσομοιώσεις.

Στα τεχνικά στοιχεία του αντικειμένου βλέπουμε αν πρόκειται για Flash

Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα ασφάλειας που δημιουργούσε, ζητήματα αποδοτικής λειτουργίας αλλά και η ενσωμάτωση πολυμεσικών δυνατοτήτων στην τελευταία έκδοση της html, της γλώσσας με την οποία είναι γραμμένο το web, οδήγησαν την εταιρία Adobe στην κατάργησή του.

Εξ αιτίας της πλατιάς του χρήσης, ένα μεγάλο μέρος από το πολυμεσικό περιεχόμενο του internet είναι αυτή τη στιγμη απροσπέλαστο από τους φυλλομετρητές όπως το chrome, firefox, edge κ.α.
Ενώ κυκλοφορούν κάποια πρόσθετα, όπως το Ruffle για τον chrome, firefox κλπ για την ώρα δεν τα καταφέρνουν πολύ καλά στην μετάφραση της γλώσσας του flash (actionscript) σε html5.
Ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τρέξουν οι προσομοιώσεις του φωτόδεντρου τοπικά στον υπολογιστή είναι το swf file player καθώς και το flashplayer, τα οποία διατίθενται δωρεάν . Θα χρειαστεί να τα κατεβάσετε και στη συνέχεια να κατεβάσετε από το photodentro την προσομοίωση και να την φορτώσετε . Προσέξτε ότι αν η προσομοίωση είναι συμπιεσμένη (zip) θα χρειαστεί πρώτα αποσυμπίεση.

Άνοιγμα του αρχείου osmosis.swf στο πρόγραμμα SWF file player

1 thought on “Το τέλος του flash”

  1. Γεια σου Κωστή. Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Το flashplayer ανοίγει τα swf καλά . Το swf file player , δεν μου τα άνοιγε.
    Και πάλι Ευχαριστώ.
    Τι γίνεται με την αποστολή στον Άρη; ‘Εχω πλήρωμα έτοιμο ( τα έπεισα τελικά τα παιδιά , ίσως και δύο ομάδες).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *