Παρατήρηση μικροοργανισμών

Μπορούμε, χρησιμοποιώντας απλά υλικά και με ελάχιστη προετοιμασία, να παρατηρήσουμε ζωντανούς μικροοργανισμούς.

Πείραμα 1

2-3 μέρες πριν την παρατήρηση τοποθετούμε σε ένα ποτήρι με νερό που δεν είναι χλωριωμένο λίγα άχυρα ή ξερά χόρτα. Το βάζουμε ξεσκέπαστο σε ζεστό μέρος. Την ημέρα που θέλουμε να κάνουμε την παρατήρηση,  παίρνουμε μικρή ποσότητα (μία σταγόνα από το υλικό της επιφάνειας αλλά και του πυθμένα), σκεπάζουμε με καλυπτρίδα και παρατηρούμε. Διακρίνονται μονοκύτταροι οργανισμοί και μάλιστα κινούμενοι.

Υλικό κατάλληλο για παρατήρηση μικροβίων είναι επίσης:

  • Νερό από το βάζο με τα λουλούδια που έχει παραμείνει για λίγες μέρες.
  • Στάσιμο νερό από λίμνη, συντριβάνι κτλ.
  • Το νερό που στραγγίζει από μία γλάστρα όταν την ποτίζουμε

 

Δείτε παραδείγματα εικόνων μικροοργανισμών, από διάφορα υλικά:

 Ζωμός από βρασμένα φασόλια, κολοκύθια κτλ, που έχει παραμείνει για λίγες μέρες σε ζεστό μέρος.

 fasolia1 fasolia2 fasolia3  fasolia4

 

Παραμήκια σε αλλοιωμένο διάλυμα με άμυλο από φασόλια

 paramecium

 

Παρασκεύασμα από υγρό βάζου μέσα στο οποίο αναπτύσσονταν φυτά. Διακρίνονται άτομα Vorticella.

 vorticella1   vorticella2

 

Μικροοργανισμοί σε αλλοιωμένο σπανάκι.

 spanaki

 

Μικροοργανισμοί από γιαούρτι.

 giaourti

 

Παρατηρήσεις σε σταγόνες υγρών που πήραμε από βάζα με διάφορα κομμένα φυτικά μέρη (είχαμε χρησιμοποιήσει βρόχινο νερό).

 prwtozwo1   prwtozwo2

 

Πρωτόζωα από παρασκεύασμα που έγινε με υγρό βάζου με λουλούδια που είχαν κάνει ρίζες και αναπτύσσονταν.

 chlamydonas1   chlamydonas2

 

Αζωτοδεσμευτικά βακτήρια από φυμάτιο ρίζας ψυχανθούς

 psyxanthos1   psyxanthos2

 

Αμοιβάδα. Οι δύο εικόνες δείχνουν την ίδια αμοιβάδα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

 amoibada1   amoibada2

 

Πείραμα 2 – Παρατήρηση μυκήτων

  • Παίρνουμε ελάχιστη ποσότητα μαγιάς μπύρας (τη βρίσκουμε στους φούρνους) και τη διαλύουμε σε αρκετό νερό να αραιώσει καλά. Τοποθετούμε μια σταγόνα πάνω σε αντικειμενοφόρο πλάκα, σκεπάζουμε με καλυπτρίδα και παρατηρούμε. Διακρίνονται αναρίθμητοι μύκητες, αυτοί που προάγουν την αλκοολική ζύμωση.

mykhtas1 

 

  • Παίρνουμε οτιδήποτε μουχλιασμένο υλικό π.χ. ψωμί, φρούτο, γιαούρτι, κτλ. Με οδοντογλυφίδα αφαιρούμε λίγη ποσότητα μούχλας και την τοποθετούμε πάνω σε αντικειμενοφόρο πλάκα. Προσθέτουμε μία σταγόνα νερού και με την οδοντογλυφίδα διαλύουμε το υλικό για να αραιώσει. Σκεπάζουμε με καλυπτρίδα και παρατηρούμε. Διακρίνονται πάρα πολύ καλά οι υφές του μύκητα.

mykhtas2 

 

Παρατήρηση μυκήτων από μουχλιασμένο λεμόνι.

 mykhtas3  mykhtas4  mykhtas5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *