Σκοπός: Να δείξουμε ότι οι πρωτεΐνες καταστρέφονται με το βρασμό.
Χρησιμοποίηση:Το πείραμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία των πρωτεϊνών.
Πείραμα 1
Απαιτούμενα υλικά-όργανα: Συκώτι, πιπεριά, πατάτα, νερό, ασπράδι αυγού, οξυζενέ, δοκιμαστικοί σωλήνες, ποτήρι ζέσεως, γκαζάκι, πλέγμα θέρμανσης, ξύλινη λαβίδα.
- Ανάβουμε το γκαζάκι και τοποθετούμε πάνω στο πλέγμα θέρμανσης το ποτήρι ζέσεως με νερό, για να βράσει.
- Κόβουμε απο ένα μικρό κομμάτι συκωτιού, πατάτας και πιπεριάς και τα βάζουμε μέσα στο ποτήρι ζέσεως με το νερό που εν τω μεταξύ έχει βράσει.
- Αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 5 λεπτά.
- Αδειάζουμε το νερό και κρατάμε τα υλικά πάνω σε πιατάκι.
- Προσθέτουμε οξυζενέ. Δεν παρατηρείται αφρισμός.
Δείτε το video.
Πείραμα 2
Απαιτούμενα υλικά: Πατάτα ή συκώτι, μικρό κέρμα ή άλλο μεταλλικό αντικείμενο, οξυζενέ, γκαζάκι, στερεοσκόπιο, ξύλινη λαβίδα.
- Ζεσταίνουμε το μεταλλικό αντικείμενο για αρκετό χρόνο ώστε να κάψει καλά.
- Με μια ξύλινη λαβίδα το τοποθετούμε γρήγορα πάνω σε μια φέτα πατάτας ή σε ένα κομμάτι συκωτιού και το αφήνουμε για λίγο.
- Αφαιρούμε το αντικείμενο και προσθέτουμε οξυζενέ.
- Διαπιστώνουμε ότι έχουμε παραγωγή φυσαλίδων μόνο στην περιοχή που δεν ακούμπησε το καυτό αντικείμενο.
Πείραμα 3
Απαιτούμενα υλικά-όργανα: ασπράδι αυγού, νερό, δοκιμαστικός σωλήνας.
- Ρίχνουμε μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα ασπράδι αυγού.
- Βράζουμε λίγο νερό και το προσθέτουμε μέσα στο δοκιμαστικό σωλήνα.
- Παρατηρούμε ότι το διάλυμα ασπρίζει και θολώνει. Το χρώμα αυτό οφείλεται στην κροκίδωση που έπαθαν οι πρωτεΐνες (ωαλβουμίνη ) του λευκού μέρους του αυγού.
Δείτε το video.
Συμπέρασμα: Οι πρωτεΐνες, ένζυμα και μη, καταστρέφονται όταν εκτεθούν σε ψηλή θερμοκρασία.