Επίδραση θερμότητας σε πρωτεΐνες

Σκοπός: Να δείξουμε ότι οι πρωτεΐνες καταστρέφονται με το βρασμό.

Χρησιμοποίηση:Το πείραμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία των πρωτεϊνών.

 

Πείραμα 1

Απαιτούμενα υλικά-όργανα: Συκώτι, πιπεριά, πατάτα, νερό, ασπράδι αυγού, οξυζενέ, δοκιμαστικοί σωλήνες, ποτήρι ζέσεως, γκαζάκι, πλέγμα θέρμανσης, ξύλινη λαβίδα.

  • Ανάβουμε το γκαζάκι και τοποθετούμε πάνω στο πλέγμα θέρμανσης το ποτήρι ζέσεως με νερό, για να βράσει.
  • Κόβουμε απο ένα μικρό κομμάτι συκωτιού, πατάτας και πιπεριάς και τα βάζουμε μέσα στο ποτήρι ζέσεως με το νερό που εν τω μεταξύ έχει βράσει.
  • Αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 5 λεπτά.
  • Αδειάζουμε το νερό και κρατάμε τα υλικά πάνω σε πιατάκι.
  • Προσθέτουμε οξυζενέ. Δεν παρατηρείται αφρισμός.

therm-prot

 Δείτε το video.

 

Πείραμα 2
Απαιτούμενα υλικά: Πατάτα ή συκώτι, μικρό κέρμα ή άλλο μεταλλικό αντικείμενο, οξυζενέ, γκαζάκι, στερεοσκόπιο, ξύλινη λαβίδα.

  • Ζεσταίνουμε το μεταλλικό αντικείμενο για αρκετό χρόνο ώστε να κάψει καλά.
  • Με μια ξύλινη λαβίδα το τοποθετούμε γρήγορα πάνω σε μια φέτα πατάτας ή σε ένα κομμάτι συκωτιού και το αφήνουμε για λίγο.
  • Αφαιρούμε το αντικείμενο και προσθέτουμε οξυζενέ.
  • Διαπιστώνουμε ότι έχουμε παραγωγή φυσαλίδων μόνο στην περιοχή που δεν ακούμπησε το καυτό αντικείμενο.

 sykoti1     sykoti2

Πείραμα 3

Απαιτούμενα υλικά-όργανα: ασπράδι αυγού, νερό, δοκιμαστικός σωλήνας.

  • Ρίχνουμε μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα ασπράδι αυγού.
  • Βράζουμε λίγο νερό και το προσθέτουμε μέσα στο δοκιμαστικό σωλήνα.
  • Παρατηρούμε ότι το διάλυμα ασπρίζει και θολώνει. Το χρώμα αυτό οφείλεται στην κροκίδωση που έπαθαν οι πρωτεΐνες (ωαλβουμίνη ) του λευκού μέρους του αυγού.

egg

Δείτε το video.

 Συμπέρασμα: Οι πρωτεΐνες, ένζυμα και μη, καταστρέφονται όταν εκτεθούν σε ψηλή θερμοκρασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *