Σκοπός: Να δείξουμε ότι οι πρωτεΐνες κροκιδώνονται παρουσία οξέος.
Χρησιμοποίηση: Το πείραμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία των πρωτεϊνών.
Πείραμα 1
Απαιτούμενα υλικά-όργανα: ασπράδι αυγού, λεμόνι, ξύδι, υδροχλωρικό οξύ, νερό, δοκιμαστικοί σωλήνες.
- Σπάζουμε ένα αυγό και χωρίζουμε προσεκτικά το ασπράδι από τον κρόκο.
- Διαλύουμε το ασπράδι σε διπλάσια ποσότητα νερού βρύσης.
- Μοιράζουμε το διάλυμα σε τρεις δοκιμαστικούς σωλήνες. Στον πρώτο προσθέτουμε το υδροχλωρικό οξύ, στο δεύτερο το λεμόνι και στον τρίτο το ξύδι.
- Παρατηρούμε θόλωμα στα σημεία επαφής των δύο διαλυμάτων. Το οξύ σε κάθε περίπτωση επέδρασε στους δεσμούς άλατος των πρωτεϊνών, τους διέσπασε και προκάλεσε κροκίδωση. Η πρωτεΐνη έχασε τη λειτουργικότητά της, δηλαδή, μετουσιώθηκε.
Πείραμα 2
Δείτε το video.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα και να επιδράσουμε με οξέα όπως παραπάνω.
Θα παρατηρήσουμε ότι το γάλα «κόβει», δηλαδή οι πρωτεΐνες του κροκιδώνονται, δηλαδή μετουσιώνονται.
Αριστερά: κηλίδα γάλακτος. Δεξιά: επίδραση υδροχλωρικού οξέος σε γάλα.
Αριστερά: επίδραση χυμού λεμονιού πάνω σε γάλα. Δεξιά: επίδραση ξιδιού πάνω σε γάλα.