Πόση πίεση δέχεται η σακούλα;

Σε ρηχά νερά

Ο αισθητήρας της πίεσης μας δείχνει ότι η πίεση μεταβάλλεται όταν το κουτί πατά στη σακούλα με διαφορετική επιφάνεια κάθε φορά.

Η πίεση λοιπόν εξαρτάται από την τιμή της δύναμης, αλλά και από την επιφάνεια στην οποία “απλώνεται” η δύναμη.

Mεγάλη δύναμη σε μικρή επιφάνεια σημαίνει μεγάλη πίεση.

Να γιατί μια πολική αρκούδα δεν βουλιάζει στο χιόνι ενώ τα λεπτά πόδια της καμηλοπάρδαλης θα την έκαναν να καρφώνει μέσα σ’ αυτό!!

Έτσι εξηγείται λοιπόν γιατί καθόμαστε τόσο άνετα στην καρέκλα με τα καρφιά και γιατί το μπαλόνι αντέχει τόσο πολύ στο πιεστήριο. Όσο περισσότερα καρφιά τόσο λιγότερη πίεση!

Σε πιο βαθιά νερά

Η πίεση είναι ανάλογη της δύναμης και αντιστρόφως ανάλογη της επιφάνειας. Φανταστείτε πως θα σας τρυπούσε αν ήταν ένα μόνο καρφί. Όμως αυξάνοντας την επιφάνεια επαφής κατά 400 φορές(τόσα είναι περίπου τα καρφιά) η πίεση είναι τετρακόσιες φορές μικρότερη από την πίεση που θα δεχόμασταν από το ένα.

Εφαρμογές

Οι πινέζες και τα καρφιά είναι μυτερά και τα μαχαίρια αιχμηρά για να ασκούν μεγάλη πίεση και να μπορούν να εισχωρούν και να κόβουν.

Τα βαριά φορτηγά έχουν πολλά λάστιχα για να μην ασκούν μεγάλη πίεση στο δρόμο. Τα σκι είναι πλατιά για να μειώνεται η πίεση και να μην βουλιάζουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *