Μπορούμε να παρατηρήσουμε εύκολα και γρήγορα κύτταρα από διάφορους καρπούς.
Παίρνουμε ένα μήλο. Ξύνουμε ένα μέρος από την ψύχα του. Τοποθετούμε το υλικό πάνω σε σταγόνα. Με τη βοήθεια της οδοντογλυφίδας δουλεύουμε το υλικό ν΄ αραιώσει, σκεπάζουμε με καλυπτρίδα και παρατηρούμε. Διακρίνονται μεγάλα ωοειδή κύτταρα.
![]() |
![]() |
Καρπός Φοίνικα (Χουρμαδιάς) |
Κύτταρα από τον λεπτό υμένα που περιβάλλει το σπέρμα του καρπού της χουρμαδιάς. |
![]() |
![]() |
Καρπός κληματαριάς (σταφύλι) |
Επιδερμίδα κόκκινου σταφυλιού |
![]() |
![]() |
Καρπός πιπεριάς |
Κύτταρα από επιδερμίδα κόκκινης πιπεριάς |
![]() |
![]() |
Καρπός αμπέλοψης |
Κύτταρα του φλοιού του καρπού |
![]() |
![]() |
Καρπός κωνοφόρου (κυπαρισσόμηλα) |
Κύτταρα της επιδερμίδας του πράσινου καρπού. Διακρίνονται σταγόνες αιθερίων ελαίων (κόκκινο χρώμα). |
![]() |
![]() |
Καρπός ντοματιάς |
Κύτταρα του φλοιού της ντομάτας |
![]() |
![]() |
Καρπός πικροδάφνης |
Κύτταρα από την ψύχα του πράσινου καρπού |
![]() |
![]() |
Πράσινοι καρποί Αγγελικής |
Κύτταρα του φλοιού του καρπού. Πάνω αριστερά διακρίνεται ένα στόμα με τους χλωροπλάστες του. |
![]() |
![]() |
Πράσινη πιπεριά |
Κύτταρα από την επιδερμίδα |
![]() |
![]() |