Ανίχνευση αμύλου σε σπέρματα όσπριων και δημητριακών

Απαιτούμενα υλικά-σκεύη: Μεγάλα ξερά φασόλια ή κουκιά, ζυμαρικά (διαφόρων μορφών π.χ. κριθαράκι, κοφτό μακαρονάκι, ρύζι), σιτάρι, καλαμπόκι, αλεύρι ή κορν φλάουρ.

 

Ξυραφάκι ή μυτερό μαχαιράκι, πιατάκια, βελόνα μικροσκοπίας, διάλυμα ιωδίου, Lugol, δοκιμαστικοί σωλήνες.

Πείραμα

  • Με το μαχαίρι ανοίγουμε ένα κουκί και ξύνουμε τις κοτυληδόνες του να βγει σκόνη. Τοποθετούμε τη σκόνη σε πιατάκι. Στάζουμε 1-2 σταγόνες Lugol κι ανακατεύουμε. Σύντομα εμφανίζεται η χαρακτηριστική μπλε χρώση που δίδει το άμυλο όταν αντιδρά με το ιώδιο. Αν το πείραμα πραγματοποιηθεί πάνω σε αντικειμενοφόρο πλάκα, την σκεπάσουμε με καλυπτρίδα και παρατηρήσουμε στο μικροσκόπιο, θα δούμε χαρακτηριστικούς αμυλοκόκκους.

amylo-spermata1

  • Αν κάνουμε την ίδια διαδικασία σε μαυρομάτικο φασόλι μπορούμε να παρατηρήσουμε εικόνες όπως η ακόλουθη:

amylo-spermata2

  • Επαναλαμβάνουμε την πιο πάνω διαδικασία με κόκκους ρυζιού. Στο μικροσκόπιο βλέπουμε τους χαρακτηριστικούς αμυλοκόκκους του.

amylo-spermata3

  • Σε σταγόνα Lugol τοποθετούμε ελάχιστο αλεύρι και ανακατεύουμε με μια βελόνα μικροσκοπίας. Καλύπτουμε με καλυπτρίδα και παρατηρούμε στο μικροσκόπιο.

amylo-spermata4

Παρατήρηση: Ανάλογα το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε θα πάρουμε και αμυλοκόκκους διαφορετικής μορφής.

  • Τοποθετούμε μέσα σε 2 δοκιμαστικούς σωλήνες ή σε 2 ποτήρια, λίγο χλιαρό νερό. Το ένα θα το χρησιμοποιήσουμε ως μάρτυρα. Στον άλλο ρίχνουμε μισό κουταλάκι αλεύρι ή κορν φλάουρ κι ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε μια σταγόνα διαλύματος ιωδίου σε καθένα δοκιμαστικό σωλήνα. Παρατηρούμε ότι μόνο ο σωλήνας που περιέχει το αλεύρι δίδει τη μπλε χρώση.

amylo-spermata5

  • Τοποθετούμε μέσα στο πιατάκι λίγους κόκκους ρυζιού ή λίγο κριθαράκι ή λίγα κοφτά μακαρόνια. Προσθέτουμε μερικές σταγόνες διαλύματος ιωδίου. Μετά από λίγη ώρα παρατηρούμε το αποτέλεσμα της αντίδρασης μεταξύ του αμύλου και του ιωδίου. Αν το πείραμα γίνεται σε μικρά παιδιά μπορούμε να τα παροτρύνουμε να κάνουν μικρά βραχιολάκια ή κομπολόγια με τη χρήση βαμμένων και μη, τρύπιων μακαρονιών τα οποία θα περάσουν μέσα σε κλωστή.

amylo-spermata6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *