Ατμοσφαιρική πίεση

Σε ρηχά νερά

Η Γη περιβάλλεται από την ατμόσφαιρα μια πλατιά αέρια ζώνη. Σκεφτείται ότι όλοι μας βρισκόμαστε στον πάτο ενός “ωκεανού από αέρα”. Ο αέρας που βρίσκεται γύρω και πάνω μας ασκεί μια πολύ μεγάλη πίεση που λέγεται ατμοσφαιρική πίεση. Ηα τμοσφαιρική πίεση είναι αντίστοιχη με την υδροστατική που δεχόμαστε μέσα στο νερό. Πόσο μεγάλη είναι η πίεση αυτή; Η δύναμη που ασκείται από την ατμόσφαιρα σε ένα τετραγωνικό μέτρο στην ταράτσα του σπιτιού μας είναι όση αν πατούσαν πάνω πάνω σε αυτό 10 ελέφαντες μαζί !!

Γιατί λοιπόν δεν καταρρέει το ταβάνι με τόσο μεγάλη πίεση;

Η απάντηση στο λογικό αυτό ερώτημα είναι ότι στο ταβάνι ασκείται η ίδια πίεση και από την κάτω του πλευρά αφού και από εκεί υπάρχει ατμοσφαιρικός αέρας.

Για να αντιληφθούμε λοιπόν την ύπαρξή της ατμοσφαιρικής πίεσης θα πρέπει να βρούμε τρόπο η πίεση να υπάρχει μόνο από την μια πλευρά και όχι από την άλλη. Στα πειράματα που παρουσιάζουμε κάπου εκεί κρύβεται η εξήγηση:

  • Το νερό στο τρύπιο μπουκάλι δεν θα χυθεί γιατί η πίεση της ατμόσφαιρας το σπρώχνει προς τα μέσα. Αν ωστόσο κάνουμε μια δεύτερη τρύπα, ο ατμοσφαιρικός αέρας που θα μπαίνει από εκεί και θα σπρώχνει έξω το νερό.
  • Το μπαλόνι φουσκώνει όταν αφαιρούμε αέρα από το δοχείο, γιατί ελαττώνεται η πίεση στο δοχείο ενώ μέσα στη φιάλη ο αέρας παραμένει σε ψηλή πίεση.
  • Aπό τα ημισφαίρια του Μαγδεμβούργου αφαιρούμε με μια αντλία κάποια ποσότητα εσωτερικού αέρα. Η εξωτερική πίεση είναι τότε τόσο μεγάλη που τα κρατάει σφιχτά κολλημένα. Τα ημισφάιρια του Μαγδεμβούργου έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Eφαρμογές

Η βεντούζα λειτουργεί σπρώχνοντας τον αέρα από το εσωτερικό της, οπότε η εξωτερική πίεση την κρατά κολλημένη στην επιφάνεια που θέλουμε. Αρκεί η επιφάνεια να είναι λεία ώστε να μπορεί να εφαρμόζει αεροστεγώς. Μια οποιαδήποτε τρυπούλα κάνει τον εξωτερικό αέρα να εισβάλει μέσα και εξισορροπεί την πίεση και η βεντούζα ξεκολάει

Σε πιο βαθιά νερά

Η αφαίρεση ποσότητα αέρα από το εσωτερικό ενός δοχείου έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της πίεσης. Αν υποθέσουμε ότι η θερμοκρασία και ο όγκος του δοχείου παραμένουν σταθερά, η ελάττωση της ποσότητας του αέρα είναι ανάλογη με την ελάττωση της πίεσης που προκαλείται.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *