ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ Εκτύπωση

Την ανίχνευση των πρωτεϊνών θα στηρίξουμε στην αντίδραση διουρίας. Την αντίδραση αυτήν την δίδουν πρωτεΐνες, πολυπεπτίδια και γενικά ενώσεις με δύο τουλάχιστον πεπτιδικούς δεσμούς. Οι ενώσεις αυτές σχηματίζουν με Cu++  διαλυτά σύμπλοκα με ιώδες ή μενεξελί χρώμα. 

Δείτε το video.


Απαιτούμενα υλικά-σκεύη: Ασπράδι από αυγό, γάλα, λάδι, χυμός πορτοκαλιού, αλεύρι, νερό, διάλυμα  CuSO4 ,διάλυμα NαOH ,δοκιμαστικοί σωλήνες.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Μέσα σε ποτήρι ζέσεως ρίχνουμε μικρή ποσότητα λευκώματος αυγού (ασπράδι) και προσθέτουμε πενταπλάσια ποσότητα νερού βρύσης. Ανακατεύουμε με μία γυάλινη ράβδο. Αφήνουμε για 5΄ να καθίσουν τα αδιάλυτα μέρη και να μείνει διαυγές το υπεράνω διάλυμα.
  • Παίρνουμε λίγο υγρό από το διαυγές αυτό διάλυμα και το τοποθετούμε σε δοκιμαστικό σωλήνα.
  • Επίσης σε άλλους δοκιμαστικούς σωλήνες τοποθετούμε ξεχωριστά το γάλα, το λάδι, το χυμό του πορτοκαλιού, το αλεύρι διαλυμένο σε νερό, το νερό. Κολλάμε αυτοκόλλητη ετικέτα πάνω στον καθένα που αναγράφει το περιεχόμενό του.
  • Προσθέτουμε λίγες σταγόνες CuSO4.
  • Ανακινούμε κάθε σωλήνα ώστε να γίνει καλή ανάμιξη και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγες σταγόνες του διαλύματος NαOH. Οι σωλήνες στους οποίους εμφανίζεται το μενεξελί χρώμα περιέχουν πρωτεϊνικά μόρια.
 

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 Υπεύθυνος
Τσίγκρης Μιλτιάδης
 Συνεργάτες 
Αναστασιάδης Γιώργος
  Καπελώνη Ελένη
  Παππά Εύα 
Πενθερουδάκης Γιώργος
Σιγαλού Ελένη
Συσκάκης Γιάννης
Χαλκιαδάκης Κώστας

ΕΝΕΡΓΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

Έχουμε 2 επισκέπτες online

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

66150117 Επισκέπτες