ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Εκτύπωση

·        Η υψηλότερη θερμοκρασία στο κόσμο 58 oC υπό σκιά, έχει παρατηρηθεί στην Τρίπολη της Λιβύης. Άλλο μέρος γνωστό για την υπερβολική του ζέστη είναι η «Κοιλάδα  του  Θανάτου» στην Καλιφόρνια της Αμερικής με 54 οC;. Ονομάστηκε «Κοιλάδα του Θανάτου» γιατί κάποτε προσπάθησαν να την διασχίσουν καλοκαίρι, 39 χρυσοθήρες και από την μεγάλη ζέστη οι περισσότεροι δεν άντεξαν και πέθαναν. 

·        Η χαμηλότερη θερμοκρασία στο κόσμο -89.2 οC έχει παρατηρηθεί στην Ανταρκτική.

·        Το πιο κρύο και κατοικημένο μέρος στο κόσμο είναι  η περιοχή Γιακούτια  της Σιβηρίας  όπου η θερμοκρασία έχει φτάσει στους -68 oC. Σ’ αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες τα θερμόμετρα που χρησιμοποιούνται είναι τα θερμόμετρα οινοπνεύματος, γιατί ο υδράργυρος παγώνει. Το χειμώνα εκεί έχουν 40 μέρες συνεχή νύκτα. Οι άνθρωποι αυτή την περίοδο μένουν μέσα στα σπίτια τους. Από τη χαμηλή θερμοκρασία τα μαλλιά παγώνουν και σπάζουν οι τρίχες σαν να είναι γυάλινες, τα δε χνώτα γίνονται κρυσταλλάκια από πάγο. 

·      Η θερμοκρασία που παράγεται στο κέντρο μιας θερμοπυρηνικής βόμβας είναι της τάξης των 100.000.000  Κ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Ήλιου είναι ...μόνο 6000 Κ, ενώ στο κέντρο του 20.000.000 Κ.  

·      Η γαρίδα remicaris μήκους μόλις 5 cm ζει κοντά σε υπέρθερμες πηγές θερμοκρασίας 400οC που αναβλύζουν στο βυθό της θάλασσας και κάτω από πίεση δεκαπλάσια από αυτή που αντέχει ο άνθρωπος. 

·      Αν αναμίξουμε νερό με μαγειρικό αλάτι σε αναλογία 3:1, θα πάρουμε ένα διάλυμα που πήζει σε θερμοκρασία -22 oC. Τέτοιου είδους μίγματα λέγονται ψυκτικά και χρησιμοποιούνται στην τεχνική για την δημιουργία χαμηλών θερμοκρασιών. 

·      Στην κορυφή Έβερεστ των Ιμαλαΐων το νερό βράζει σε θερμοκρασία κάτω των 75 οC. 

·      Πολλές φορές για να αποφευχθεί γρήγορο και ταυτόχρονο λιώσιμο των πάγων σε χιονισμένες βουνοπλαγιές, αεροσκάφη ρίχνουν σ’ αυτές αιθάλη. Με το τρόπο αυτό το μαυρισμένο χιόνι λιώνει πιο γρήγορα από το υπόλοιπο γιατί απορροφά μεγαλύτερα ποσά θερμότητας σε σύντομο χρόνο. Έτσι αποφεύγονται πλημμύρες. 

·      Τα γουρούνια έχουν τη συνήθεια να κυλιούνται στη λάσπη τις ζεστές ημέρες. Αυτό δεν οφείλεται στην αγάπη των συμπαθών τετραπόδων προς την βρωμιά, αλλά στην ανάγκη να δροσιστούν. Τα ζώα αυτά δεν διαθέτουν ιδρωτοποιούς αδένες  οι οποίοι θα τα ανακούφιζαν λόγω της ψύξης που θα τους παρείχαν από την εξάτμιση του ιδρώτα. Έτσι το μόνο που τους μένει είναι η ευεργετική δροσιά της  λάσπης. 

·      Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος στις 21 Μαΐου αναβιώνει το παμπάλαιο έθιμο της πυροβασίας, που είναι γνωστό και σαν «αναστενάρια». Οι αναστενάρηδες αφού περιέλθουν σε κατάσταση  πνευματικής έξαρσης χορεύουν σε αναμμένα κάρβουνα με γυμνά πόδια. Το φαινόμενο αυτό έχει απασχολήσει επανειλημμένα την Επιστήμη. Ο γνωστός Φυσικός και συγγραφέας  Jearl Walker σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει το φαινόμενο έχει «χορέψει» σε αναμμένα κάρβουνα μπροστά σε μαθητές του. Οι Φυσικοί υποστηρίζουν ότι όταν το άτομο που χορεύει έχει έλθει σε κατάσταση έξαρσης , σχηματίζεται στα πέλματα ένα προστατευτικό στρώμα ιδρώτα, που δεν αφήνει το πόδι να καεί, μιας και το νερό απορροφά μεγάλο μέρος της θερμότητας για να εξατμισθεί. Σε μια άτυχη επίδειξη ο Φυσικός μας έπαθε εγκαύματα, που ο ίδιος αποδίδει στην ηρεμία και την αυτοπεποίθηση που είχε μετά από τις προηγούμενες επιτυχημένες προσπάθειές του.

 

 ·      Το χιόνι «ζεσταίνει»!: Τα ζώα και τα πουλιά που ζουν σε ψυχρά κλίματα πολλές φορές προστατεύονται από το κρύο ανοίγοντας  τρύπες στο χιόνι, μέσα στις οποίες χώνονται ολόκληρα. Επειδή το χιόνι με τον εγκλωβισμένο του αέρα είναι κακός αγωγός της θερμότητας, εμποδίζει τη θερμότητα του σώματος να φύγει προς το περιβάλλον.

 

 

Σχόλιο:

Το παρακάτω σχήμα εξηγεί με πολύ καλό τρόπο που οφείλεται το πολυσυζητημένο «φαινόμενο του θερμοκηπίου».

 

Στο θερμοκήπιο ακτινοβολία μικρού μήκους κύματος περνάει από το γυαλί του θερμοκηπίου, διαχέεται    στο θερμοκήπιο και η ανακλώμενη ακτινοβολία που έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος δεν μπορεί να    περάσει μέσα από το γυαλί και να βγεί προς τα έξω. Έτσι εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του θερμοκηπίου και ανεβάζει τη θερμοκρασία του. Στην ατμόσφαιρα της Γης, έτσι όπως την κατάντησε ο άνθρωπος, το ρόλο του γυαλιού τον έχει το αέριο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) προϊόν καύσεων και βιομηχανικής δραστηριότητας. Η  ηλιακή ακτινοβολία μεγάλης συχνότητας ενώ εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης μετά την ανάκλασή της δεν μπορεί να φύγει και παραμένει στην ατμόσφαιρα ζεσταίνοντας σταδιακά τη Γη. Αν λιώσουν από την αύξηση της θερμοκρασίας οι πάγοι των πόλων, αυτό θα προκαλέσει τεράστιες οικολογικές καταστροφές στο πλανήτη.

 

 

 

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 Υπεύθυνος
Τσίγκρης Μιλτιάδης
 Συνεργάτες 
Αναστασιάδης Γιώργος
  Καπελώνη Ελένη
  Παππά Εύα 
Πενθερουδάκης Γιώργος
Σιγαλού Ελένη
Συσκάκης Γιάννης
Χαλκιαδάκης Κώστας

ΕΝΕΡΓΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

Έχουμε 1 επισκέπτη online

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

66150119 Επισκέπτες