ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ Εκτύπωση

·      Οι μηχανικοί στην αρχαία Ρώμη δεν είχαν ακόμη αντιληφθεί την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων. Έτσι κατασκεύαζαν, με τη βοήθεια των δούλων φυσικά, πολύπλοκα Υδραγωγεία φροντίζοντας το νερό να βρίσκεται διαρκώς σε αυλάκια με μικρή κλίση ώστε να κυλά προς τα κάτω.

 

·      Οι κροκόδειλοι πολλές φορές καταπίνουν πέτρες προκειμένου να βαρύνουν και να κολυμπούν εξέχοντας ελάχιστα στην επιφάνεια του νερού. Σε στομάχια κροκοδείλων έχουν βρεθεί μέχρι και 5 κιλά πέτρες!

 

·      Όταν  ανεβαίνουμε από μια κατάδυση είναι μεγάλο σφάλμα να κρατούμε την αναπνοή μας . Σε βάθος 10,3 μέτρων η πίεση του νερού  διπλασιάζεται, άρα και η πίεση που ασκείται στον αέρα των πνευμόνων. Αν λοιπόν έχει κάποιος στα πνευμόνια του αέρα που πήρε από συσκευή σε βάθος 10,3 μέτρων στην επιφάνεια ο ίδιος αέρας θα έχει διπλάσιο όγκο και επομένως ισχυρή τάση να διαρρήξει τα αγγεία των πνευμόνων

 

·     Τα καμπυλόγραμμα  «μπανάνας σουτ» των Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών, καθώς και τα κτυπήματα φάουλ του  σπεσιαλίστα στο είδος, δικού μας Φραντζέσκου, αποτελούν το φόβο και τρόμο για κάθε αντίπαλο τερματοφύλακα. Χαριτολογώντας μάλιστα ο Φραντζέσκος έλεγε ότι ακόμη και στα κτυπήματα πέναλτι θα προτιμούσε «τείχος» απέναντί του. Αν προσέξετε το διπλανό σχήμα θα καταλάβετε πού οφείλεται η ικανότητα αυτή. Ο ποδοσφαιριστής δεν κλωτσά τη μπάλα στο μέσον  της αλλά στο αντίθετο άκρο σε σχέση με τη κλίση της τροχιάς που επιθυμεί να της δώσει. Έτσι, εκτός από την ώθηση, της δίνει ταχύτητα περιστροφής με αποτέλεσμα να δημιουργείται κατά τη διαδρομή της υποπίεση από τη μια πλευρά, και να αποκτά καμπυλόγραμμη τροχιά.

 

                                     

 

 

·      Θα έχετε βάλει πολλές φορές το μπρίκι με το βρασμένο αυγό κάτω από τη βρύση που τρέχει νερό για να  κρυώσει. Αν είστε παρατηρητικός θα είδατε το αυγό να ανυψώνεται, όταν βρεθεί κάτω από το ρεύμα του νερού, ενώ θα έπρεπε τα ρεύμα του νερού να το ωθεί προς τα κάτω. Πού οφείλεται το φαινόμενο;
 

·      Δεν είναι περίεργο, πώς καταφέρνουν τα πανύψηλα δένδρα να ανεβάζουν τους χυμούς που παίρνουν από τη Γή μέχρι τα φυλλώματά τους που σε μερικές περιπτώσεις, όπως στις Σεγκόϊες φθάνουν σε ύψος τα 150 μέτρα; Το φαινόμενο είναι αρκετά σύνθετο οφείλεται όμως κυρίως σε δύο φαινόμενα, στα τριχοειδή φαινόμενα, και στην ώσμωση. Λόγω της αποβολής νερού από τα φύλλα, μέσω των τριχοειδών αγγείων, ανέρχεται νερό για να αναπληρώσει αυτό που έφυγε. (Βλέπε και σχετικό πείραμα). Επίσης η διαφορά συγκέντρωσης των χυμών στη κορυφή και στις ρίζες, προκαλεί φαινόμενο ώσμωσης με αποτέλεσμα την μεταφορά των διαλυμάτων στα διάφορα μέρη του φυτού.
 

·      Το φαινόμενο της διαστολής των βρεγμένων ινών του ξύλου είχε εφαρμογές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Επειδή οι δυνάμεις που αναπτύσσονται από τη διαστολή αυτή είναι τεράστιες, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για να θραύσουν ογκόλιθους που του χρησίμευαν στη κατασκευή των επιβλητικών Φαραωνικών μνημείων. Στα λατομεία του Νείλου χάραζαν αυλάκια στους βράχους που ήθελαν να τεμαχίσουν . Στη συνέχεια άνοιγαν τρύπες  στα αυλάκια μέσα στις οποίες κάρφωναν  τις ξύλινες σφήνες. Τέλος άφηναν το νερό να τρέξει στα αυλάκια. Το ξύλο διαστέλλονταν  και οι βράχοι σκίζοντας κατά μήκος των αυλακιών .

 

 

·      Αν έχετε αναρωτηθεί γιατί δεν μυρίζουν οι αναθυμιάσεις της αποχέτευσης στα σύγχρονα μπάνια, ρίξτε μια ματιά στο σχήμα που ακολουθεί και θα καταλάβετε.

 

 

                                                                 

            

 

 

 

 

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 Υπεύθυνος
Τσίγκρης Μιλτιάδης
 Συνεργάτες 
Αναστασιάδης Γιώργος
  Καπελώνη Ελένη
  Παππά Εύα 
Πενθερουδάκης Γιώργος
Σιγαλού Ελένη
Συσκάκης Γιάννης
Χαλκιαδάκης Κώστας

ΕΝΕΡΓΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

Έχουμε 1 επισκέπτη online

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

66150119 Επισκέπτες