Γιατί συμβαίνει άραγε; Εκτύπωση

  • Γιατί οι γενιές αλλάζουν κάθε 25 χρόνια;

Πρόκειται για στατιστική σύμβαση. Τα 25 χρόνια επιλέχθηκαν ως η πιο πιθανή ηλικία του πρώτου τοκετού μιας γυναίκας. Ο αριθμός υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί στο μέσο όρο του πληθυσμού.
Φυσικά υπάρχουν πολιτιστικές και τοπικές διαφοροποιήσεις οι οποίες είτε αυξάνουν είτε μειώνουν την ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης, συντομεύοντας ή επιμηκύνοντας το χρόνο που μεσολαβεί από τη μια γενιά στην άλλη. Στην Ευρώπη αυτή η ηλικία είναι μεγαλύτερη και κυμαίνεται γύρω στα 29 χρόνια.
Τον υψηλότερο μέσο όρο έχει η Iρλανδία (30,2 χρόνων) και το χαμηλότερο η Aυστρία (27,8). Η Eλλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο, με ηλικία πρώτου τοκετού τα 28,4 χρόνια.


  • Γιατί τα ηδύποτα με γλυκάνισο "θολώνουν" όταν τους ρίξουμε νερό;

Τα ηδύποτα με γλυκάνισο, όπως το ούζο, οφείλουν τη γεύση τους στους υδρογονάνθρακες, που είναι το βασικό στοιχείο των αιθέριων ελαίων και ονομάζονται τερπένια. Τα τερπένια διαλύονται στο αλκοόλ, αλλά όχι στο νερό. Το αλκοόλ που περιέχεται σ' αυτά τα ποτά, περίπου το 40%, διατηρεί τα τερπένια σε διάλυση, αναμεμειγμένα με τα υπόλοιπα συστατικά. Με άλλα λόγια, το ηδύποτο είναι διαφανές.
Προσθέτοντας φρέσκο νερό στο ποτήρι η ποσότητα του αλκοόλ μειώνεται και δεν είναι πια σε θέση να διατηρήσει τα τερπένια σε διάλυση. Αυτά τότε παίρνουν τη μορφή αιωρούμενων σταγονιδίων και δεν αναμειγνύονται με το νερό. Το φως που πέφτει στα σταγονίδια αντανακλάται προς όλες τις κατευθύνσεις -πρόκειται για το λεγόμενο φαινόμενο της διάθλασης του φωτός-, προσδίδοντας στο ποτό την τυπική γαλακτώδη όψη.
Το λευκό χρώμα λοιπόν οφείλεται στο ότι η διάθλαση επενεργεί με τον ίδιο τρόπο σε όλο το μήκος των κυμάτων που σχηματίζουν το ορατό φως. Στη συνέχεια τα χρώματα αναμειγνύονται και σχηματίζεται ένα γαλακτώδες φως. Στο ίδιο φαινόμενο οφείλεται και το γεγονός ότι τα σύννεφα στον ουρανό μάς φαίνονται λευκά.


  • Γιατί αλλάζουν χρώμα διάφορα "μπιμπελό"ανάλογα με την υγρασία της θερμοκρασίας;
Η βροχή και η υγρασία συνδέονται στενά. Ο θερμός αέρας, με υψηλή σχετικά υγρασία, ευνοεί το σχηματισμό νεφών και τις βροχοπτώσεις. Αντίθετα, όσο πιο ψυχρός είναι ο αέρας και όσο πιο περιορισμένη είναι η υγρασία τόσο πιο δύσκολος γίνεται ο σχηματισμός νεφών.
Τα μπιμπελό που γίνονται "δείκτες καιρού" -δεν τα βρίσκουμε εύκολα στην Ελλάδα- δείχνουν το βαθμό υγρασίας στην ατμόσφαιρα χάρη στην ιδιότητα του χλωριούχου κοβαλτίου με το οποίο είναι επιχρισμένα? αυτό παίρνει κόκκινο χρώμα όταν επικρατεί στην ατμόσφαιρα έντονη υγρασία και γαλάζιο όταν είναι ξηρή. Είναι σαφές ότι αυτά τα ιδιόμορφα υγροσκόπια δείχνουν, αν και όχι με ακριβή τρόπο, ένα πραγματικό δεδομένο. Πάντως δεν μπορούν να προβλέπουν τον καιρό.

 
  • Τι είναι η αντιΰλη;
Για το καθένα από τα βασικά σωματίδια της ύλης υπάρχει μια εκδοχή «καθρέφτης» ή αντισωματίδιο, στην οποία ορισμένες ιδιότητες, όπως το ηλεκτρικό φορτίο, είναι αντεστραμμένες. Το κοινό ηλεκτρόνιο έχει αρνητικό φορτίο, ενώ το αντισωματίδιό του, το ποζιτρόνιο, έχει θετικό φορτίο. Τα αντισωματίδια δημιουργούνται μαζί με τα σωματίδια. Έτσι όποτε δημιουργείται το ένα πρέπει να προκύψει και το άλλο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει αρχική ενέργεια αρκετή για να σχηματιστεί η μάζα και των δύο. Ζεύγη σωματιδίου-αντισωματιδίου δημιουργούνται όταν λαμβάνουν χώρα συγκρούσεις σωματιδίων, των κοσμικών ακτίνων που συγκρούονται στην ατμόσφαιρα. Όταν ένα σωματίδιο συναντήσει το αντισωματίδιό του εξαφανίζονται και τα δύο. Έτσι προκαλείται μια έκρηξη καθαρής ενέργειας, διαδικασία που ονομάζεται εξαύλωση.


  • Γιατί το αλάτι λιώνει το χιόνι;
Όσο πιο κρύο είναι κάτι τόσο πιο αργά κινούνται τα μόριά του.
Η κίνηση των μορίων του νερού επιβραδύνεται όταν η θερμοκρασία τους πέσει κάτω από τους 0οC. Τότε αρχίζουν να μετατρέπονται σε πάγο, καθώς το νερό γίνεται συμπαγές. Αν σκορπίσουμε αλάτι στο χιόνι ή στον πάγο, κάποια μόρια νερού αντικαθίστανται από τα μόρια του αλατιού. Έτσι λιγότερα μόρια νερού μετατρέπονται σε πάγο και η διαδικασία επιβραδύνεται. Ενώ ο βαθμός πήξης μειώνεται, ο βαθμός τήξης παραμένει αμετάβλητος και ο πάγος λιώνει.

 

Πηγή: Περιοδικό Focus  

 

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 Υπεύθυνος
Τσίγκρης Μιλτιάδης
 Συνεργάτες 
Αναστασιάδης Γιώργος
  Καπελώνη Ελένη
  Παππά Εύα 
Πενθερουδάκης Γιώργος
Σιγαλού Ελένη
Συσκάκης Γιάννης
Χαλκιαδάκης Κώστας

ΕΝΕΡΓΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

Έχουμε 5 επισκέπτες online

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

66150112 Επισκέπτες