ΤΑ ΥΓΡΑ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΦΑΠΤΟΝΤΑ Εκτύπωση

Σκοπός: Να δείξουμε ότι τα υγρά πιέζουν κάθε επιφάνεια με την οποία έρχονται σε επαφή, ανεξάρτητα από τον προσανατολισμό της.

Δείτε το video.
 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Θα χρειασθούμε ένα μπουκάλι νερού του οποίου έχει αφαιρεθεί ο πυθμένας, (ή ένα γυάλινο σωλήνα ανοικτό και από τα δύο άκρα του), καθώς και ένα μικρό μεταλλικό δίσκο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από αυτή του μπουκαλιού, στον οποίο έχουμε στερεώσει στο κέντρο του ένα νήμα.
  • Περνάμε το νήμα μέσα από το στόμιο του μπουκαλιού και το τεντώνουμε, έτσι ώστε ο δίσκος να κολλήσει στο στόμιο του μπουκαλιού.
  • Αναστρέφουμε το μπουκάλι με το δίσκο και το βυθίζουμε στη λεκάνη με το νερό. Παρατηρούμε ότι αν χαλαρώσουμε το νήμα ο δίσκος δεν αποσπάται.
  • Αν στρέψουμε το σωλήνα προς διάφορες κατευθύνσεις, βυθισμένο όμως μέσα στο νερό, θα παρατηρήσουμε ότι ο δίσκος δεν ξεκολλάει.
  • Προσθέτουμε σιγά - σιγά χρωματισμένο νερό στο μπουκάλι, οπότε κάποια στιγμή ο δίσκος αποσπάται.

 

ΕΞΗΓΗΣΗ - ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η πίεση που ασκείται από το νερό της λεκάνης στο μεταλλικό δίσκο τον κρατά κολλημένο στο χείλος του μπουκαλιού. Όταν όμως η στάθμη του νερού στο μπουκάλι μεγαλώσει, η πίεση του νερού μέσα από το μπουκάλι εξουδετερώνει την εξωτερική πίεση, με αποτέλεσμα, ο δίσκος να πέφτει.

 

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

Τα υγρά ασκούν πιέσεις σε όλα τα σώματα που έρχονται σε επαφή με αυτά.

 

Διδακτική αξιοποίηση: Δ, Γ, (Υδροστατική πίεση)

 

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 Υπεύθυνος
Τσίγκρης Μιλτιάδης
 Συνεργάτες 
Αναστασιάδης Γιώργος
  Καπελώνη Ελένη
  Παππά Εύα 
Πενθερουδάκης Γιώργος
Σιγαλού Ελένη
Συσκάκης Γιάννης
Χαλκιαδάκης Κώστας

ΕΝΕΡΓΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

Έχουμε 2 επισκέπτες online

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

66150116 Επισκέπτες