(Για να παρασκευάσετε τον δείκτη κόκκινο
λάχανο βράστε για 5 λεπτά, δύο φύλλα κόκκινου λάχανου και πάρτε το ζωμό του. Αν
θέλετε να τον διατηρήσετε για μακρύτερο διάστημα προσθέστε μικρή ποσότητα
καθαρού οινοπνέυματος)
ΔΙΑΛΥΜΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΜΕ
ΤΟ pH
|
Στο πλαίσιο αυτό ρίχνετε 2
-3 σταγόνες από τα αντιδραστήρια σε
πεχαμετρικό χαρτάκι
|
Χρώμα δείκτη «ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ»
Στο πλαίσιο προσθέτετε 1-2
σταγόνες δείκτη σε 2-3 σταγόνες του αντίστοιχου διαλύματος
|
1) Διάλυμα ισχυρού
οξέος π.χ. υδροχλωρικού (ΗCl)
|
pH διαλύματος:???.
|
Χρώμα: ???
|
2) Διάλυμα
ασθενούς οξέος π.χ. οξικού οξέος (CH3COOH) (Χρησιμοποιούμε διάλυμα
ξυδιού)
|
pH διαλύματος:???.
|
Χρώμα: ???
|
3) Διάλυμα άλατος
π.χ. ΝαCl (Χρησιμοποιούμε μαγειρικό αλάτι)
|
pH διαλύματος:???.
|
Χρώμα: ???
|
4) Διάλυμα ασθενούς
βάσης π.χ. αμμωνίας (ΝΗ3) Χρησιμοποιούμε καθαριστικό τζαμιών «ΑΖΑΧ»
|
pH διαλύματος:???.
|
Χρώμα: ???
|
5) Διάλυμα ισχυρής
βάσης υδροξειδίου του νατρίου (ΝaΟΗ) Χρησιμοποιούμε διάλυμα
αποφρακτικού νιπτήρων ?ΤUBOFLO?
|
pH διαλύματος:???.
|
Χρώμα: ???
|
6) Άγνωστο διάλυμα
Χ
|
pH διαλύματος:???.
|
Χρώμα: ???
|
7) Διάλυμα
ασπιρίνης
|
pH διαλύματος:???.
|
Χρώμα: ???
|
Παρατήρηση: Τα ίδια διαλύματα μπορούν να προστεθούν σε σταγόνες δείκτη
«κόκκινο Λάχανο» και να σημειωθεί το χρώμα που παίρνει ο συγκεκριμένος δείκτης.
|