Επίδραση οξέων σε πρωτεΐνες

Σκοπός: Να δείξουμε ότι οι πρωτεΐνες κροκιδώνονται παρουσία οξέος.

Χρησιμοποίηση: Το πείραμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία των πρωτεϊνών.

Πείραμα 1
Απαιτούμενα υλικά-όργανα: ασπράδι αυγού, λεμόνι, ξύδι, υδροχλωρικό οξύ, νερό, δοκιμαστικοί σωλήνες.

  • Σπάζουμε ένα αυγό και χωρίζουμε προσεκτικά το ασπράδι από τον κρόκο.
  • Διαλύουμε το ασπράδι σε διπλάσια ποσότητα νερού βρύσης.
  • Μοιράζουμε το διάλυμα σε τρεις δοκιμαστικούς σωλήνες. Στον πρώτο προσθέτουμε το υδροχλωρικό οξύ, στο δεύτερο το λεμόνι και στον τρίτο το ξύδι.
  • Παρατηρούμε θόλωμα στα σημεία επαφής των δύο διαλυμάτων. Το οξύ σε κάθε περίπτωση επέδρασε στους δεσμούς άλατος των πρωτεϊνών, τους διέσπασε και προκάλεσε κροκίδωση. Η πρωτεΐνη έχασε τη λειτουργικότητά της, δηλαδή, μετουσιώθηκε.

acid-prot1

 

Πείραμα 2

Δείτε το video.

 Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα και να επιδράσουμε με οξέα όπως παραπάνω. 

Θα παρατηρήσουμε ότι το γάλα «κόβει», δηλαδή οι πρωτεΐνες του κροκιδώνονται, δηλαδή μετουσιώνονται.

milk1     milk2
Αριστερά: κηλίδα γάλακτος. Δεξιά: επίδραση υδροχλωρικού οξέος σε γάλα.

 

 milk3

Αριστερά: επίδραση χυμού λεμονιού πάνω σε γάλα. Δεξιά: επίδραση ξιδιού πάνω σε γάλα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *