Ανίχνευση αμύλου σε φρούτα και ξηρούς καρπούς

Απαιτούμενα υλικά: Μήλο, βελανίδι ή κάστανο, μαχαίρι, κρύσταλλος ωρολογίου, Lugol, βάμμα ιωδίου.

Πείραμα

  • Μ’ ένα ξυράφι ανασηκώνουμε τη φλούδα ενός μήλου και με τη μύτη του αφαιρούμε μια λεπτή στρώση κυττάρων. Τα τοποθετούμε πάνω σε αντικειμενοφόρο πλάκα, προσθέτουμε μία σταγόνα Lugol, καλύπτουμε με καλυπτρίδα και παρατηρούμε στο μικροσκόπιο. Η μπλε χρώση αποδεικνύει την ύπαρξη αμύλου.

amylo-apple

 

  • Παίρνουμε ένα βελανίδι ή ένα κάστανο και με ένα μαχαιράκι ανασηκώνουμε το σκληρό περίβλημά του.Πάνω σε κρύσταλλο ωρολογίου ξύνουμε λίγο απ΄ το εσωτερικό του μέρος, το άσπρο. Προσθέτουμε μία σταγόνα βάμματος ιωδίου. Παρατηρούμε άμεσα το αποτέλεσμα της αντίδρασης μεταξύ του ιωδίου και του αμύλου που είχε συσσωρευτεί μέσα στο σπέρμα. Το άσπρο ή υποκίτρινο χρώμα μετατρέπεται σε σκούρο ιώδες.

amylo-nuts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *