To φωτόδεντρο, τα link που δεν δουλεύουν και το flash

Η ζωή και ο θάνατος του flash

Το Adobe Flash είναι μια πλατφόρμα δημιουργίας λογισμικού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κινούμενων σχεδίων, εφαρμογών πολυμέσων, ιστοσελίδων, εφαρμογών και παιχνιδιών για κινητά. Πριν από μερικά χρόνια το 80% των σελίδων του διαδικτύου είχαν περιεχόμενο το οποίο ήταν φτιαγμένο με αυτήν την πλατφόρμα, μεταξύ αυτού και ένα μεγάλο μέρος των προσομοιώσεων της Φυσικών Επιστημών. Οι φυλλομετρητές (browsers) για να εκτελέσουν τα αρχεία που είναι σε flash χρειάζονται να έχουν εγκατεστημένο το flash player. Εδώ όμως είναι που αρχίζουν τα προβλήματα. Το λογισμικό αυτό έχει κατηγορηθεί ότι δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας στα συστήματα στα οποία τρέχει. Το πρόβλημα ήταν τόσο μεγάλο ώστε τα κινητά της οικογένειας των Android δεν το υποστήριξαν επίσημα ποτέ και η Apple επίσης δεν το είχε προεγκατεστημένο στον Safari. Όμως τα πράγματα άλλαξαν γιατί ήρθε η HTML5 η οποία περιέχει εγγενώς τη δυνατότητα της εκτέλεσης multimedia περιεχομένου στους σύγχρονους φυλλομετρητές. Έτσι η Adobe αποφάσισε να σταματήσει την εξέλιξη του flash και να το βγάλει σταδιακά στη “σύνταξη” μέχρι το τέλος του 2020.

Φωτόδεντρο και ψηφιακά μαθησιακά αντικείμενα

Το Φωτόδεντρο > Μαθησιακά Αντικείμενα (Photodentro LOR) είναι το Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή ψηφιακών αντικειμένων ένα μεγάλο μέρος εκ των οποίων είναι γραμμένα σε flash. Το πρόβλημα είναι μεγάλο γιατί μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου αν δεν αντικατασταθεί το υλικό αυτό θα είναι μη χρησιμοποιήσιμο. Οι παραγωγοί, όπως το phet Colorado αλλά και ο “δικός μας” Σιτσανλής έχουν αρχίσει να μετατρέπουν – ξαναγράφουν το περιεχόμενο τους σε HTML5. Για φέτος πάντως ισχύουν τα εξής:

Τα link στο φωτόδεντρο που οδηγούν σε μαθησιακά αντικείμενα που είναι σε flash δεν λειτουργούν κατευθείαν γιατί έχει αυτό έχει απενεργοποιηθεί (το ίδιο ισχύει φυσικά και σε άλλες σελίδες που χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία). Για να ενεργοποιηθεί στον chrome, πληκτρολογείστε τη διεύθυνση και πατήστε στα αριστερά της μπάρας διευθύνσεων (με δεξί κλικ) Στη συνέχεια επιλέξτε Επιτρέπεται, όπως φαίνεται στην επόμενη εικόνα

Αν κάνετε αυτή την ενέργεια στη βασική διεύθυνση photodentro.edu.gr θα μπορείτε να ανοίγετε όλες τις προσομοιώσεις.

Προσέξτε όμως, υπάρχει πιθανότητα την επόμενη φορά που θα μπείτε στη σελίδα να χρειαστεί η ίδια διαδικασία από την αρχή.

Παρόμοια πράγματα ισχύουν και για τον firefox όπου και εκεί θα χρειαστεί να αποδεχτείτε την εκτέλεση του flash.

+

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *