ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΜΥΛΟΥ Εκτύπωση
Είναι γνωστό ότι πολλά από τα τρόφιμα που χρησιμοποιούμε καθημερινά περιέχουν άμυλο σε μεγάλη περιεκτικότητα. Τέτοια τρόφιμα είναι οι πατάτες, τα όσπρια, τα δημητριακά και επομένως τα διάφορα άλευρα που παράγονται απ΄ αυτά, όπως και τα παρασκευάσματα στα οποία χρησιμοποιούνται. Την παρουσία του σε όλα αυτά μπορούμε ν΄ αποδείξουμε με τα παρακάτω πειράματα, των οποίων μπορείτε να δείτε το video.

 

Ανίχνευση αμύλου στον κόνδυλο πατάτας

Πείραμα

    Κόβουμε μία πατάτα και μ΄ ένα καθαριστικό των αυτιών που το έχουμε βουτήξει σε διάλυμα ιωδίου κάνουμε ένα σχέδιο πάνω της. Ενώ στην αρχή το ίχνος που αφήνει το ιώδιο πάνω στην πατάτα έχει καφέ-εκάϊγ χρώμα, σύντομα δίδει τη χαρακτηριστική μπλε χρώση του αμύλου.

Διαβάστε όλο το πείραμα.

 

Ανίχνευση αμύλου στα σπέρματα οσπρίων και λαχανικών

    Πείραμα
    Με το μαχαίρι ανοίγουμε ένα κουκί και ξύνουμε τις κοτυληδόνες του να βγει σκόνη. Τοποθετούμε τη σκόνη σε πιατάκι. Στάζουμε 1-2 σταγόνες Lugol κι ανακατεύουμε. Σύντομα εμφανίζεται η χαρακτηριστική μπλε χρώση που δίδει το άμυλο όταν αντιδρά με το ιώδιο.

    Διαβάστε όλο το πείραμα.

     

Ανίχνευση αμύλου σε φρούτα

Πείραμα

Μ' ένα ξυράφι ανασηκώνουμε τη φλούδα ενός μήλου και με τη μύτη του αφαιρούμε μια λεπτή στρώση κυττάρων. Τα τοποθετούμε πάνω σε αντικειμενοφόρο πλάκα, προσθέτουμε μία σταγόνα Lugol, καλύπτουμε με καλυπτρίδα και παρατηρούμε στο μικροσκόπιο.

Διαβάστε όλο το πείραμα.

Ανίχνευση αμύλου σε ξηρούς καρπούς

Πείραμα

Παίρνουμε ένα βελανίδι ή ένα κάστανο και μ΄ ένα μαχαιράκι ανασηκώνουμε το σκληρό περίβλημά του. Πάνω σε κρύσταλλο ωρολογίου ξύνουμε λίγο απ΄ το εσωτερικό του μέρος, το άσπρο. Προσθέτουμε μία σταγόνα βάμματος ιωδίου.

Διαβάστε όλο το πείραμα.

 

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 Υπεύθυνος
Τσίγκρης Μιλτιάδης
 Συνεργάτες 
Αναστασιάδης Γιώργος
  Καπελώνη Ελένη
  Παππά Εύα 
Πενθερουδάκης Γιώργος
Σιγαλού Ελένη
Συσκάκης Γιάννης
Χαλκιαδάκης Κώστας

ΕΝΕΡΓΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

Έχουμε 2 επισκέπτες online

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

66150117 Επισκέπτες