ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΜΥΛΟΥ ΣΤΑ ΣΠΕΡΜΑΤΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Εκτύπωση

α. Απαιτούμενα υλικά-σκεύη: Μεγάλα ξερά φασόλια ή κουκιά, ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι, ξυραφάκι ή μυτερό μαχαιράκι, πιατάκια.

 

Πείραμα

Με το μαχαίρι ανοίγουμε ένα κουκί και ξύνουμε τις κοτυληδόνες του να βγει σκόνη. Τοποθετούμε τη σκόνη σε πιατάκι. Στάζουμε 1-2 σταγόνες Lugol κι ανακατεύουμε. Σύντομα εμφανίζεται η χαρακτηριστική μπλε χρώση που δίδει το άμυλο όταν αντιδρά με το ιώδιο.

Αν το πείραμα πραγματοποιηθεί πάνω σε αντικειμενοφόρο πλάκα, την σκεπάσουμε με καλυπτρίδα και παρατηρήσουμε στο μικροσκόπιο, θα δούμε χαρακτηριστικούς αμυλοκόκκους.



Αν κάνουμε την ίδια διαδικασία σε μαυρομάτικο φασόλι μπορούμε να παρατηρήσουμε εικόνες όπως η παρακάτω:



β.  Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία με κόκκους ρυζιού. Στο μικροσκόπιο βλέπουμε τους χαρακτηριστικούς αμυλοκόκκους του.



γ.  Σε σταγόνα Lugol τοποθετούμε ελάχιστο αλεύρι και ανακατεύουμε με μια βελόνα μικροσκοπίας. Καλύπτουμε με καλυπτρίδα και παρατηρούμε στο μικροσκόπιο.

Παρατήρηση: Ανάλογα το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε θα πάρουμε και αμυλοκόκκους διαφορετικής μορφής.

 

δ. Απαιτούμενα υλικά: κοινό αλεύρι ή κόρν φλάουρ, διάλυμα ιωδίου, 2 δοκιμαστικοί σωλήνες.

 

Τοποθετούμε μέσα σε 2 δοκιμαστικούς σωλήνες ή σε 2 ποτήρια λίγο χλιαρό νερό. Το ένα θα το χρησιμοποιήσουμε ως μάρτυρα. Στον άλλο ρίχνουμε μισό κουταλάκι αλεύρι ή κορν φλάουρ κι ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε μια σταγόνα διαλύματος ιωδίου σε καθένα δοκιμαστικό σωλήνα. Παρατηρούμε ότι μόνο ο σωλήνας που περιέχει το αλεύρι δίδει τη μπλε χρώση.

  

ε. Απαιτούμενα υλικά-σκεύη: ζυμαρικά διαφόρων μορφών π.χ. κριθαράκι,κοφτό μακαρονάκι, ρύζι, διάλυμα ιωδίου, πιατάκι.

 

Τοποθετούμε μέσα στο πιατάκι λίγα σπειριά ρυζιού ή λίγο κριθαράκι ή λίγα κοφτά μακαρόνια. Προσθέτουμε μερικές σταγόνες διαλύματος ιωδίου. Μετά από λίγη ώρα παρατηρούμε το αποτέλεσμα της αντίδρασης μεταξύ του αμύλου και του ιωδίου. Αν το πείραμα γίνεται σε μικρά παιδιά μπορούμε να τα παροτρύνουμε να κάνουν μικρά βραχιολάκια ή κομπολόγια με τη χρήση βαμμένων και μη, τρύπιων μακαρονιών τα οποία θα περάσουν μέσα σε κλωστή.

 

 

 

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 Υπεύθυνος
Τσίγκρης Μιλτιάδης
 Συνεργάτες 
Αναστασιάδης Γιώργος
  Καπελώνη Ελένη
  Παππά Εύα 
Πενθερουδάκης Γιώργος
Σιγαλού Ελένη
Συσκάκης Γιάννης
Χαλκιαδάκης Κώστας

ΕΝΕΡΓΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

Έχουμε 5 επισκέπτες online

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

66150141 Επισκέπτες