ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ |
7) Παρατήρηση μικροοργανισμών. α) 2-3 μέρες πριν το πείραμα τοποθετούμε σ΄ ένα ποτήρι με νερό που δεν είναι χλωριωμένο λίγα άχυρα ή ξερά χόρτα. Το βάζουμε ξεσκέπαστο σε ζεστό μέρος. Την ημέρα που θέλουμε να κάνουμε το πείραμα παίρνουμε μικρή ποσότητα, μία σταγόνα από το υλικό της επιφάνειας αλλά και του πυθμένα, σκεπάζουμε με καλυπτρίδα και παρατηρούμε ξεχωριστά. Διακρίνονται μονοκύτταροι οργανισμοί και μάλιστα κινούμενοι. Υλικό κατάλληλο για παρατήρηση μικροβίων είναι επίσης: 1) Νερό από το βάζο με τα λουλούδια που έχει παραμείνει για λίγες μέρες. 2) Στάσιμο νερό από λίμνη, συντριβάνι κτλ. 3) Το νερό που στραγγίζει από μία γλάστρα όταν την ποτίζουμε
Παρατήρηση μυκήτων. Ι) Παίρνουμε ελάχιστη ποσότητα μαγιάς μπύρας (τη βρίσκουμε στους φούρνους) και τη διαλύουμε σε αρκετό νερό ν΄ αραιώσει καλά. Τοποθετούμε μια σταγόνα πάνω σε αντικειμενοφόρο πλάκα, σκεπάζουμε με καλυπτρίδα και παρατηρούμε. Διακρίνονται αναρίθμητοι μύκητες, αυτοί που προάγουν την αλκοολική ζύμωση.
ΙΙ) Παίρνουμε οτιδήποτε μουχλιασμένο υλικό π.χ. ψωμί, φρούτο, γιαούρτι κτλ. Με οδοντογλυφίδα αφαιρούμε λίγη ποσότητα μούχλας και την τοποθετούμε πάνω σε αντικειμενοφόρο πλάκα. Προσθέτουμε μία σταγόνα νερού και με την οδοντογλυφίδα διαλύουμε το υλικό για ν΄ αραιώσει. Σκεπάζουμε με καλυπτρίδα και παρατηρούμε. Διακρίνονται πάρα πολύ καλά οι υφές του μύκητα.
|
ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
Αργυρούπολη