ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ Εκτύπωση

Οι διάφορες τροφές αποτελούν προϊόντα φυτικής ή ζωικής παραγωγής. Μέσα σ΄ αυτές υπάρχει ποικιλία χημικών μορίων, πολλά από τα οποία μπορούμε να τα ανιχνεύσουμε και να τα αποδώσουμε στα  αντίστοιχα κύτταρα ως προϊόντα τους. 

Τα παρακάτω πειράματα  μπορούν ν΄ αποδειχτούν χρήσιμα κατά τη διδασκαλία των βιολογικών μακρομορίων τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο.

 

 

Ανίχνευση πρωτεϊνών

Την ανίχνευση των πρωτεϊνών θα στηρίξουμε στην αντίδραση διουρίας.

Διαδικασία

    Μέσα σε ποτήρι ζέσεως ρίχνουμε μικρή ποσότητα λευκώματος αυγού (ασπράδι) και προσθέτουμε πενταπλάσια ποσότητα νερού βρύσης. Ανακατεύουμε με μία γυάλινη ράβδο. Αφήνουμε για 5΄ να καθίσουν τα αδιάλυτα μέρη και να μείνει διαυγές το υπεράνω διάλυμα.

Διαβάστε όλο το πείραμα.

 

Ανίχνευση σακχάρων με αναγωγικές ιδιότητες

    Αντιδρούν όλοι οι μονοσακχαρίτες καθώς και οι αναγωγικοί δισακχαρίτες
    Διαδικασία: Σε δοκιμαστικούς σωλήνες τοποθετούμε ξεχωριστά το χυμό του πορτοκαλιού, του μήλου, τη γλυκόζη διαλυμένη σε νερό, τη σοκολάτα πολτοποιημένη, το νερό.
    Διαβάστε όλο το πείραμα.

Ανίχνευση αμύλου

    Είναι γνωστό ότι πολλά από τα τρόφιμα που χρησιμοποιούμε καθημερινά περιέχουν άμυλο σε μεγάλη περιεκτικότητα. Τέτοια τρόφιμα είναι οι πατάτες, τα όσπρια, τα δημητριακά και επομένως τα διάφορα άλευρα που παράγονται απ΄ αυτά, όπως και τα παρασκευάσματα στα οποία χρησιμοποιούνται.
    Διαβάστε όλο το πείραμα.

Ανίχνευση λιπιδίων

Πείραμα

Σε δοκιμαστικούς σωλήνες τοποθετούμε ξεχωριστά το λάδι, το χυμό του πορτοκαλιού, το λιωμένο βούτυρο, το αλεύρι διαλυμένο σε νερό, το νερό. Κολλάμε αυτοκόλλητη ετικέτα πάνω στον καθένα που αναγράφει το περιεχόμενό του.

Διαβάστε όλο το πείραμα.

 

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 Υπεύθυνος
Τσίγκρης Μιλτιάδης
 Συνεργάτες 
Αναστασιάδης Γιώργος
  Καπελώνη Ελένη
  Παππά Εύα 
Πενθερουδάκης Γιώργος
Σιγαλού Ελένη
Συσκάκης Γιάννης
Χαλκιαδάκης Κώστας

ΕΝΕΡΓΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

Έχουμε 5 επισκέπτες online

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

66150112 Επισκέπτες