ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Εκτύπωση

1) Το πόσο κρύο ή ζεστό μας φαίνεται ένα σώμα όταν το αγγίζουμε δεν εξαρτάται μόνο από την θερμοκρασία του αλλά και από την θερμική του αγωγιμότητα. Το αγώγιμο υλικό της μπανιέρας απορροφά πολύ γρήγορα θερμότητα από το σώμα μας που ψύχεται. 

2) Τα μέταλλα έχουν πολύ μικρότερη ειδική θερμότητα από ότι το ξύλο και κάτω από τον Ήλιο θερμαίνονται πολύ περισσότερο. 

 3) Μετράει την θερμοκρασία του αρρώστου, μέσω της θερμοκρασίας του θερμομέτρου, γιατί λόγω θερμικής ισορροπίας, τα δύο σώματα έχουν αποκτήσει την ίδια θερμοκρασία. (Στην πραγματικότητα βέβαια, μετράει τον όγκο του υγρού που περιέχει το θερμόμετρο ο οποίος έχει άμεση εξάρτηση από τη θερμοκρασία).  

4) Είναι αποτέλεσμα της κίνησης που κάνει η επιδερμίδα μας, επειδή συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία, για να μειωθεί η ροή αίματος προς αυτήν άρα και η απώλεια θερμότητας. 

 5) Το κουταλάκι ή η ζάχαρη απορροφούν ένα μέρος από τη θερμότητα που έχει το τσάι, ελαττώνοντας τη θερμοκρασία του. 

6) Να το θερμάνουμε. Λόγω της διαστολής, το παξιμάδι θα ξεβιδώσει ποιο εύκολα. 

7) Το λάστιχο λόγω της δομής των μορίων του έχει αρνητικό θερμικό συντελεστή διαστολής και όταν θερμαίνεται συστέλλεται. 

8) Το νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα θερμόμετρα γιατί ως γνωστό παρουσιάζει ανωμαλία στη διαστολή του. 

9) Δες και ερ. 8 . Το νερό όταν γίνει πάγος έχει μεγαλύτερο όγκο .Έτσι αν το δοχείο που το περιέχει είναι από γυαλί θα σπάσει. Αν είναι πλαστικό ή από αλουμίνιο, λόγω της ελαστικότητας των υλικών αυτών θα παραμορφωθεί ή σπάσει. 

10) Το θερμό νερό κάνει την μπίλια του διακόπτη της βρύσης να διασταλεί. Έτσι ελαττώνεται η ροή του νερού. 

11) Δες και ερ.9. Το νερό όταν ψύχεται κάτω από τους 4ο κ διαστέλλεται. Έτσι ο πάγος έχει μεγαλύτερο όγκο από το αντίστοιχο νερό, άρα μικρότερη πυκνότητα με αποτέλεσμα να επιπλέει. 

12) Έτσι ελαττώνεται η πιθανότητα να σπάσουν οι σωλήνες λόγω διαστολής του νερού  όταν παγώσει.

13) Ο αέρας μέσα στην καμινάδα έχει θερμανθεί και είναι ποιο ελαφρότερος από τον ψυχρότερο αέρα του δωματίου. Έτσι ο αέρας στη βάση της καμινάδας δέχεται πίεση από τον θερμό και ελαφρό αέρα που βρίσκεται μέσα σ? αυτήν και από τον ψυχρότερο και βαρύτερο αέρα του δωματίου. Όσο ποιο ψηλή είναι η καμινάδα τόσο μεγαλύτερη είναι η υποπίεση που ωθεί τον αέρα της προς τα πάνω. 

14) Ο αέρας ανεβαίνοντας σ΄ ένα βουνό, υπόκειται σε αδιαβατική εκτόνωση γιατί κινείται σε περιοχή με μικρότερη ατμοσφαιρική πίεση λόγω ύψους. Έτσι ψύχεται.  

15) Όταν ο αέρας σε μια περιοχή θερμαίνεται, διαστέλλεται, γίνεται πιο ελαφρύς και ανεβαίνει προς τα πάνω, δημιουργώντας υποπίεση. Έτσι αέρας από τις γύρω περιοχές με μεγαλύτερη ατμοσφαιρική πίεση, κινείται προς την περιοχή αυτή δημιουργώντας τους ανέμους. 

16) Το νερό της θάλασσας έχει μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα από το έδαφος με αποτέλεσμα. Την ημέρα η στεριά να θερμαίνεται περισσότερο και μαζί με αυτήν και ο αέρας που βρίσκεται πάνω της, δημιουργώντας υποπίεση. Άρα ο ψυχρότερος αέρας από την θάλασσα κινείται προς τη στεριά δημιουργώντας την δροσερή (θαλάσσια αύρα). Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει τη νύχτα. Η στεριά ψύχεται ποιο γρήγορα και ο αέρας κινείται από τη αυτήν προς τη θάλασσα.. 

17) Συνήθως λέμε: ?Κλείσε την πόρτα να μην μπει μέσα το κρύο.? Αυτό όμως είναι λάθος γιατί φυσικό μέγεθος ?Κρύο? δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα η θερμότητα είναι αυτή που ρέει από το θερμότερο σπίτι στο ποιο ψυχρό περιβάλλον. 

18) Οι φαρδύς τοίχοι καθυστερούν την αγωγή της θερμότητας από το εξωτερικό θερμό περιβάλλον προς το εσωτερικό του σπιτιού. Σ? αυτό συμβάλουν και τα μικρά παράθυρα. 

19) Δες την Δρ. 12 

20) Ο αέρας φεύγει από την χύτρα με μεγάλη ταχύτητα και εκτονώνεται πολύ γρήγορα αφού έρχεται σε περιβάλλον με μικρότερη πίεση. Αυτό ισοδυναμεί με διαβατική εκτόνωση, οπότε ψύχεται. 

21) Ο αέρας θερμαινόμενος διαστέλλεται οπότε, αν το μπαλόνι δεν έχει περιθώρια διαστολής θα σπάσει.

22) Δες και ερ. 21 με τη διαφορά ότι το αεροζόλ και πολλά άλλα σπρέι είναι εύφλεκτα και επικίνδυνα. 

23) Γιατί ο αέρας που πιθανά περιέχουν, μαζί με κάποια ποσότητα νερού που εξατμίζεται από τον καρπό, διαστέλλονται και είναι πιθανό να σκάσει το περίβλημα. 

24) Η διάλυση αλατιού στο νερό ελαττώνει το σημείο πήξης του. Όταν ρίξουμε αλάτι στους δρόμους, το χιόνι λιώνει γιατί ανάμεσα στα μόρια του παρεμβάλλονται κρύσταλλοι αλατιού και οι δυνάμεις μεταξύ των μορίων του νερού εξασθενούν. Αυτό βέβαια συμβαίνει μόνο αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν είναι κάτω από το νέο σημείο πήξης. 

25) Δες και ερ. 24 

26) Όταν το νερό της επιφάνειας ψύχεται και η θερμοκρασία του φτάσει στους 4ο C, κατεβαίνει στον πυθμένα, γιατί σ? αυτήν την θερμοκρασία έχει την μεγαλύτερη πυκνότητα. Έτσι όταν η θερμοκρασία του νερού στην επιφάνεια κατέβει κάτω από τους 4ο και τελικά παγώσει, ο πάγος θα παραμείνει ψηλά στη θέση του σαν ποιο ελαφρύς, ενώ στον πυθμένα το νερό δεν μπορεί να κατεβεί σε θερμοκρασία κάτω από τους 4ο C. 

27) Η χρήση αλυσίδων μειώνει την επιφάνεια επαφής, αυτοκινήτου - πάγου, άρα την αύξηση της πίεσης πάνω στο χιόνι. Η μεγάλη όμως πίεση έχει σαν αποτέλεσμα να λειώσει το χιόνι Έτσι παρουσιάζεται μια συνολική αύξηση της τριβής. 

28) Το ποτήρι με το θρυμματισμένο πάγο, γιατί η επιφάνεια επαφής πάγου - νερού είναι μεγαλύτερη και η μεταφορά θερμότητας ποιο γρήγορη. 

29) Εφαρμόζοντας τη μέθοδο. Τήξης με θέρμανση και πήξης με ψύξη.

 

30) Η εξάτμιση γίνεται ποιο γρήγορα όσο ποιο υψηλή είναι η θερμοκρασία, όσο ποιο γρήγορα απομακρύνονται οι ατμοί από τη επιφάνεια, και όσο ποιο μεγάλη είναι αυτή. 

31) Δες ερ. 30.

32) Δες ερ. 30. (Μεγάλη επιφάνεια). 

33) Η αυξημένη εξάτμιση του ζεστού αρχικά νερού, θα μειώσει τη μάζα του με αποτέλεσμα να παγώσει τελικά ποιο γρήγορα. 

34) Με το φύσημα απομακρύνονται οι υδρατμοί από τη σούπα και διευκολύνεται η εξάτμιση. Η εξάτμιση όμως προκαλεί ελάττωση της θερμοκρασίας, γιατί απομακρύνονται μόρια με μεγάλη κινητική ενέργεια, άρα υψηλής θερμοκρασίας. Τα χέρια μας ζεσταίνονται από το ζεστό αέρα της εκπνοής.  

35) Ανοίγοντας την πόρτα το δωμάτιο θα ζεσταθεί περισσότερο, γιατί ο κινητήρας θα αναγκαστεί να λειτουργεί συνεχώς αποβάλλοντας θερμότητα στο γύρω χώρο, περισσότερη από αυτήν που απορροφά. Βγάζοντας όμως την πρίζα το ψυγείο μόνο απορροφά θερμότητα λόγω διαφοράς στη θερμοκρασία, οπότε το δωμάτιο θα κρυώσει.  

36) Το νερό εξατμίζεται απορροφώντας θερμότητα από το περιβάλλον του, δηλαδή το βρεγμένο πανί και το δοχείο τα οποία ψύχονται. Αυτά με τη σειρά τους απορροφούν θερμότητα από το νερό του δοχείου και του ελαττώνουν τη θερμοκρασία. Αυτό βέβαια θα γίνεται όσο το πανί βρέχεται και όσο το νερό διαπερνά το πορώδες υλικό του δοχείου και διαβρέχει την επιφάνεια του. 

37) Δες ερ. 36.  

38) Στη μεταλλική τσαγιέρα. Γιατί οι μαύρες και τραχείες επιφάνειες απορροφούν και αποβάλουν με μεγαλύτερο ρυθμό την θερμότητα. 

39) Πιο γρήγορα θα κρυώσει η σκέτη πατάτα δες και (ερ. 38). 

40) Ασφαλώς κάτω από τον πάγο, αφού ο αέρας όταν ψύχεται μεγαλώνει η πυκνότητα του και κατευθύνεται προς τα κάτω.

 41) Το δάκτυλο που είναι πάνω απόν τη φλόγα, γιατί η θερμότητα μεταφέρεται προς τα πάνω με τη δημιουργία ρευμάτων. 

42) Το λευκό χρώμα ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία. 

43) Το βρώμικο γιατί οι προσμίξεις κατεβάζουν το σημείο τήξης του νερού. 

44) Η ακτινοβολία μικρού μήκους κύματος όπως είναι το ηλιακό φως, διαπερνά το γυαλί και στη συνέχεια ένα μέρος από αυτήν απορροφάται από τη μαύρη επιφάνεια του συλλέκτη. Η υπόλοιπη επανεκπέμπεται με μεγαλύτερο μήκος κύματος που όμως  τώρα δεν μπορεί να διαπεράσει το γυαλί και τελικά απορροφάται πλήρως, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία.(Φαινόμενο θερμοκηπίου). 

45) Βράζει νωρίτερα όταν η κατσαρόλα είναι σκεπασμένη. Όταν είναι ξεσκέπαστη οι υδρατμοί απομακρύνονται μεταφέροντας ένα σημαντικό μέρος της θερμότητας. 

46) Η αύξηση της πίεσης που δημιουργείται με την εξάτμιση μέσα στη χύτρα, ανεβάζει το σημείο βρασμού. Έτσι το φαγητό ψήνεται σε θερμοκρασία περίπου 120ο C και χρειάζεται λιγότερο χρόνο. 

48) Ο αέρας που είναι ανάμεσα στα τζάμια ή το φελιζόλ των τοίχων, λειτουργεί σαν μονωτικό υλικό, επειδή λόγω του μικρού πάχους του δεν επιτρέπει τη δημιουργία ρευμάτων. 

49) Τα θερμός είναι δοχεία με θερμομονωτικά τοιχώματα για να εμποδίζουν τη μεταφορά της θερμότητας και να καθυστερούν την αλλαγή της θερμοκρασίας του περιεχομένου τους. Η κατασκευή των τοιχωμάτων είναι ή από φελιζόλ ή από διπλά γυάλινα τοιχώματα με κενό αέρος μεταξύ τους (ερ.48 )και με επίστρωση καθρέπτη ώστε να ανακλάται η θερμότητα. 

50) Αυτό συμβαίνει γιατί η υγρασία του δέρματος μας μετατρέπεται σε πάγο και κολλάει στα παγάκια. Το φαινόμενο θα είναι ποιο έντονο αν πιάσουμε τη μεταλλική θήκη με τα παγάκια γιατί τα μέταλλα έχουν μεγαλύτερη θερμική αγωγιμότητα. 

51) Τα ανοικτά χρώματα ανακλούν το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας ενώ τα σκούρα την απορροφούν. 

52) Τα θερμά αέρια αρχικά έχουν στρωτή ροή ανεβαίνοντας προς τα πάνω εξ αιτίας της σχετικά μικρής ταχύτητας τους. Σιγά - σιγά όμως επιταχύνονται και με την αύξηση της ταχύτητας η ροή τους γίνεται τυρβώδης. 

53) Η μεταλλική σούβλα όντως βοηθά στο να ψηθεί το κρέας ποιο γρήγορα και ποιο καλά, αφού το μέταλλο μεταφέρει θερμότητα στο εσωτερικό του κρέατος με γρήγορο ρυθμό.

 

 

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 Υπεύθυνος
Τσίγκρης Μιλτιάδης
 Συνεργάτες 
Αναστασιάδης Γιώργος
  Καπελώνη Ελένη
  Παππά Εύα 
Πενθερουδάκης Γιώργος
Σιγαλού Ελένη
Συσκάκης Γιάννης
Χαλκιαδάκης Κώστας

ΕΝΕΡΓΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

Έχουμε 1 επισκέπτη online

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

66150119 Επισκέπτες