Φοιτητές ανακαλύπτουν ένα μοναδικό πλανήτη Εκτύπωση

Τρεις προπτυχιακοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία ανακάλυψαν έναν πλανήτη εκτός ηλιακού συστήματος. Το εκπληκτικό εύρημα, το οποίο βρέθηκε κατά τη διάρκεια μιας εργασίας τους, είναι περίπου πενταπλάσιος σε μάζα από τον Πλούτωνα.

Οι φοιτητές έκαναν επαλήθευση μιας μεθόδου έρευνας των διακυμάνσεων της φωτεινότητας χιλιάδων αστέρων της βάσης δεδομένων
OGLE χρησιμοποιώντας μια αυτοματοποιημένη μέθοδο. Η φωτεινότητα ενός από τα άστρα βρέθηκε να ελαττώνεται για δύο ώρες κάθε 2,5 μέρες κατά περίπου 1%. Παρατηρήσεις που ακολούθησαν με τη χρήση του Very Large Telescope (Πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο) της Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESO) που βρίσκεται εγκατεστημένο στη Χιλή , επιβεβαίωσαν ότι το φαινόμενο προκαλείται από τη διέλευση ενός πλανήτη μπροστά από το αστέρι, κρύβοντας έτσι μέρος από το φως του σε τακτά χρονικά διαστήματα.


Σύμφωνα με τον
Ignas Snellen, υπεύθυνο του ερευνητικού προγράμματος, η ανακάλυψη ήταν εντελώς απρόβλεπτη. «Το πρόγραμμα είχε σαν στόχο να διδάξει στους φοιτητές την ανάπτυξη αλγορίθμων αναζήτησης. Τα πήγαν τόσο καλά, ώστε  ήρθε η ώρα να δοκιμάσουν τον αλγόριθμό τους σε μια μέχρι σήμερα ανεξερεύνητη βάση. Σε κάποιο σημείο ήρθαν στο γραφείο μου και μου έδειξαν μια καμπύλη φωτεινότητας. Έμεινα κατάπληκτος!»


Οι φοιτητές,
Meta de Ηοοn, Remco van der Burg και Francis Vuijsje, είναι ενθουσιασμένοι. «Δεν είναι μόνο η ανακάλυψη ενός πλανήτη, αλλά η ανακάλυψη ενός τόσο ασυνήθιστου πλανήτη. Είναι ο πρώτος πλανήτης που βρίσκεται γύρω από ένα τόσο γοργά περιστρεφόμενο αστέρι το οποίο είναι επίσης το ποιο θερμό αστέρι με πλανήτη που έχει βρεθεί.» λέει η Μeta. «To κομπιούτερ χρειάστηκε περισσότερο από εκατό ώρες για να κάνει τους υπολογισμούς,» συνεχίζει ο Remco.

 
Στον πλανήτη δόθηκε το κωδικό όνομα
OGLE2-TR-L9b. «Μεταξύ μας, όμως τον ονομάζουμε ReMeFra-1, από τα Remco, Meta και το όνομά μου,» λέει η Francis.

O πλανήτης ανακαλύφτηκε ερευνώντας τις μεταβολές λαμπρότητας σε περίπου 15700 αστέρια, τα οποία παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας ΟGLE μια ή δύο φορές κάθε νύχτα για περίπου τέσσερα χρόνια μεταξύ του 1997 και 2000. Επειδή τα δεδομένα είχαν αφεθεί σε δημόσια χρήση αποτελούσαν μια καλή δοκιμή για τον αλγόριθμο των φοιτητών , ο οποίος έδειξε ότι για ένα από τα αστέρια , τον OGLE ?TR-L9, οι μεταβολές μπορούσαν να οφείλονται στη διάβαση ? το πέρασμα ? ενός πλανήτη μπροστά από το αστέρι. Η ομάδα στη συνέχεια χρησιμοποίησε το όργανο GROND του 2,2 m τηλεσκοπίου toy ESO στο παρατηρητήριο La Silla για να συνεχίσει τις παρατηρήσεις και να βρει περισσότερα στοιχεία για το αστέρι και το συνοδό του.


« Για να είμαστε όμως σίγουροι ότι πρόκειται για πλανήτη και όχι για καφέ νάνο ή για ένα μικρότερο αστέρι που προκαλούσε τις μεταβολές λαμπρότητας χρειάζονταν να καταφύγουμε στη φασματοσκοπία και γι αυτό είμαστε ευτυχείς που μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε το πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο του ESO» αναφέρει ο Snellen

.

O πλανήτης που είναι περίπου πενταπλάσιος σε μάζα από τον Ποσειδώνα, περιστρέφεται γύρω από το άστρο σε περίπου 2,54 μέρες. Βρίσκεται σε απόσταση από αυτό περίπου 3% της απόστασης Γης ? Ηλίου, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα καυτό και πολύ μεγαλύτερο από τους συνηθισμένους πλανήτες.

Η φασματοσκοπία επίσης έδειξε ότι το άστρο είναι αρκετά ζεστό ? σχεδόν 7000 βαθμούς, ή 1200 βαθμούς πιο ζεστό από τον Ήλιο. Είναι το ζεστότερο αστέρι με πλανήτη που έχουμε ανακαλύψει, και περιστρέφεται γρήγορα. Η μέθοδος της ακτινικής ταχύτητας ? η οποία χρησιμοποιήθηκε για την ανακάλυψη των περισσότερων εξωπλανητών ? είναι λιγότερο ενδεδειγμένη σε αστέρια των παραπάνω χαρακτηριστικών. «Αυτό κάνει την ανακάλυψη ακόμα ποιο ενδιαφέρουσα» καταλήγει ο Snellen

 


Τρεις προπτυχιακούς φοιτητές, από το Πανεπιστήμιο Λέιντεν στην Ολλανδία, έχουν ανακαλύψει ένα extrasolar πλανήτη. Η έκτακτη βρείτε, που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του ερευνητικού τους σχεδίου, είναι περίπου πέντε φορές ως μαζική όπως ο Δίας. Αυτός είναι επίσης ο πρώτος πλανήτης ανακαλύφθηκε τροχιά γύρω από ένα ταχέως περιστρεφόμενο θερμής αστέρων. 

Οι φοιτητές είχαν τη δοκιμή μιας μεθόδου των ερευνών σχετικά με τις διακυμάνσεις του φωτός χιλιάδες αστέρια ματιά στην βάση δεδομένων με αυτοματοποιημένο τρόπο. Η φωτεινότητα ενός από τα αστέρια διαπιστώθηκε μείωση για δύο ώρες κάθε 2-5 ημέρες μέχρι περίπου το ένα τοις εκατό. Συνέχεια παρατηρήσεις, που λαμβάνονται με ESO πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο στη Χιλή, επιβεβαίωσε ότι το φαινόμενο αυτό προκαλείται από ένα πλανήτη που διέρχεται μπροστά από το αστέρι, το κλείδωμα μέρος του αστροφεγγιά σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

Σύμφωνα με Ignas Snellen, επιβλέποντα του ερευνητικού έργου, η ανακάλυψη ήταν μια πλήρη αιφνιδιασμό. "Το έργο ήταν πραγματικά σημαίνει να διδάξουν στους μαθητές πώς να αναπτύξουν αλγόριθμους αναζήτησης. Αλλά όντως πολύ καλά ότι υπήρχε χρόνος για την δοκιμή τους σε έναν αλγόριθμο μέχρι σήμερα ανεξερεύνητο βάση δεδομένων. Κάποια στιγμή που ήρθε στο γραφείο μου και μου έδειξε αυτό το πρίσμα καμπύλη . Ήμουν εντελώς ξαφνιάζομαι! " 

Οι φοιτητές, Meta de Hoon, Remco van der Burg, και Francis Vuijsje, είναι πολύ ενθουσιώδης. "Είναι συναρπαστικό δεν αφορά μόνο να βρει έναν πλανήτη, αλλά να βρει ένα ως ασυνήθιστη, όπως αυτό? Αποδειχθεί ότι είναι ο πρώτος πλανήτης ανακαλύφθηκε γύρω από ένα αστέρι που περιστρέφονται γρήγορα, και είναι επίσης το πιο καυτό αστέρι βρέθηκε με έναν πλανήτη», λέει Meta . "Ο υπολογιστής χρειάζεται πάνω από χίλιες ώρες για να κάνουν όλους τους υπολογισμούς," συνεχίζει Remco. 

Ο πλανήτης έχει δοθεί το όνομα πεζό OGLE2-TR-L9b. "Αλλά μεταξύ μας, λέμε ReMeFra-1, μετά την Remco, Μέτα, και τον εαυτό μου", λέει ο Francis. 

Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε από την εξέταση της φωτεινότητας διακυμάνσεις των περίπου 15 700 αστέρια, που είχε παρατηρηθεί από τη ματιά έρευνα μία φορά ή δύο φορές ανά νύχτα για περίπου τέσσερα χρόνια μεταξύ 1997 και 2000. Επειδή τα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί, ήταν ένα καλό τεστ για τους μαθητές "αλγόριθμος, ο οποίος έδειξε ότι για ένα από αστέρια που παρατηρήθηκαν, ματιά-TR-L9, οι διακυμάνσεις θα μπορούσε να οφείλεται σε διαμετακόμιση - η διέλευση ενός πλανήτη σε μπροστά από το αστέρι. Η ομάδα στη συνέχεια χρησιμοποίησε το GROND μέσο για τα 2,2 m σε τηλεσκόπιο της ESO La Silla Παρατηρητήριο για την παρακολούθηση των παρατηρήσεων και μάθετε περισσότερα για το αστέρι και τον πλανήτη. 

"Αλλά για να βεβαιωθείτε ότι ήταν ένα πλανήτη και δεν είναι καφέ νάνος ή ένα μικρό αστέρι που προκαλούν διακυμάνσεις της φωτεινότητας, έπρεπε να καταφύγουν σε φασματοσκοπία, και για αυτό, είμαστε ευτυχείς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ΕΟΤ πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο», λέει Snellen . 

Ο πλανήτης, η οποία είναι περίπου πέντε φορές ως μαζική όπως ο Δίας, κύκλοι της υποδοχής αστέρων σε περίπου 2,5 ημέρες. Βρίσκεται μόνο τρία τοις εκατό της Γης-Κυρ απόσταση από τον αστέρα, γεγονός που καθιστά πολύ θερμό και πολύ μεγαλύτερη από την κανονική πλανήτες. 

Η φασματοσκοπία έδειξε επίσης ότι το αστέρι είναι πολύ ζεστό - σχεδόν 7000 βαθμούς, ή 1.200 βαθμούς θερμότερος από τον Ήλιο.Είναι το πιο καυτό αστέρων με πλανήτης ανακαλύφθηκε ποτέ, και είναι εκ περιτροπής πολύ γρήγορα. Η ακτινική ταχύτητα μέθοδος - που χρησιμοποιήθηκε για να ανακαλύψει πλανήτες extrasolar πιο γνωστές - είναι λιγότερο αποτελεσματική σε αστέρια με αυτά τα χαρακτηριστικά. "Αυτή η ανακάλυψη αυτή καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρον», καταλήγει η Snellen.

 

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 Υπεύθυνος
Τσίγκρης Μιλτιάδης
 Συνεργάτες 
Αναστασιάδης Γιώργος
  Καπελώνη Ελένη
  Παππά Εύα 
Πενθερουδάκης Γιώργος
Σιγαλού Ελένη
Συσκάκης Γιάννης
Χαλκιαδάκης Κώστας

ΕΝΕΡΓΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

Έχουμε 1 επισκέπτη online

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

66150141 Επισκέπτες