ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΟΞΕΩΝ ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Εκτύπωση

Σκοπός: Να δείξουμε ότι οι πρωτεΐνες κροκιδώνονται παρουσία οξέος. 

Χρησιμοποίηση: Το πείραμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία των πρωτεϊνών. 

 

Πείραμα 1

Απαιτούμενα  υλικά-όργανα: ασπράδι αυγού, λεμόνι, ξύδι, υδροχλωρικό οξύ, νερό, δοκιμαστικοί σωλήνες.  

  • Σπάζουμε ένα αυγό και χωρίζουμε προσεκτικά το ασπράδι απ? τον κρόκο. 
  • Διαλύουμε το ασπράδι σε διπλάσια ποσότητα  νερού βρύσης. 

  • Μοιράζουμε το διάλυμα σε τέσσερις δοκιμαστικούς σωλήνες. Στον πρώτο προσθέτουμε το υδροχλωρικό οξύ, στο δεύτερο το λεμόνι και στον τρίτο το ξύδι. (Tον τέταρτο τον φυλάμε για άλλο πείραμα).
  • Παρατηρούμε θόλωμα στα σημεία  επαφής των δύο διαλυμάτων. Το οξύ σε κάθε περίπτωση  επέδρασε στους δεσμούς άλατος των πρωτεϊνών,  τους διέσπασε και προκάλεσε κροκίδωση. Η πρωτεΐνη έχασε τη λειτουργικότητά της, δηλ.  μετουσιώθηκε

 

 

Πείραμα 2

Δείτε το video.  

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα και να επιδράσουμε  με οξέα όπως παραπάνω. 

Θα παρατηρήσουμε  ότι το γάλα «κόβει», δηλαδή οι πρωτεΐνες του κροκιδώνονται και δεν μπορούν να λειτουργήσουν πια, δηλαδή μετουσιώνονται. 

 

Πάνω αριστερά: κηλίδα γάλακτος        

Πάνω δεξιά: επίδραση υδροχλωρικού οξέος σε γάλα.

                     

 

Πάνω αριστερά: επίδραση χυμού λεμονιού πάνω σε γάλα 

Πάνω δεξιά: επίδραση ξιδιού πάνω σε γάλα.
 

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 Υπεύθυνος
Τσίγκρης Μιλτιάδης
 Συνεργάτες 
Αναστασιάδης Γιώργος
  Καπελώνη Ελένη
  Παππά Εύα 
Πενθερουδάκης Γιώργος
Σιγαλού Ελένη
Συσκάκης Γιάννης
Χαλκιαδάκης Κώστας

ΕΝΕΡΓΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

Έχουμε 477 επισκέπτες online

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

65128493 Επισκέπτες