ΦΟΡΤΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΣΚΟΠΙΟΥ ΜΕ ΕΠΑΓΩΓΗ Εκτύπωση
Σκοπός: Να γίνει πειραματική διερεύνηση των διαφόρων δυνατοτήτων του ηλεκτροσκοπίου.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 

 

 

  • Φορτίζουμε ράβδο από εβονίτη ή ένα πλαστικό χάρακα (είτε με τριβή σε μάλλινο ύφασμα, είτε από την ηλεκτροστατική μηχανή), και στη συνέχεια τη φέρουμε σε επαφή με το άκρο του ηλεκτροσκοπίου. Παρατηρούμε απόκλιση των φύλλων του, ένδειξη ότι φορτίστηκαν με ομώνυμα φορτία.
  • Ακουμπάμε το δάκτυλό μας στο στέλεχος του ηλεκτροσκοπίου. Το ηλεκτροσκόπιο αποφορτίζεται λόγω γείωσης.
  • Φέρουμε το αφόρτιστο ηλεκτροσκόπιο κοντά στην ηλεκτροστατική μηχανή, και τη θέτουμε σε λειτουργία. Παρατηρούμε άπωση των φύλλων του, που οφείλεται σε φόρτισή τους από επαγωγή (εξ επιδράσεως).

 

ΕΞΗΓΗΣΗ-ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το ηλεκτροσκόπιο είναι διάταξη με την οποία απλά διαπιστώνουμε την ύπαρξη ηλεκτρικού πεδίου, ή αν ένα σώμα είναι φορτισμένο. Αν η διάταξη συνοδεύεται και από κλίμακα μέτρησης της απόκλισης των φύλλων, τότε αναφερόμαστε σε ηλεκτρόμετρο. Όταν φορτισμένο σώμα έλθει σε επαφή με το στέλεχος του ηλεκτροσκοπίου, τότε τα φορτία περνούνε στα φύλλα του, οπότε επειδή πρόκειται για ομώνυμα φορτία, τα φύλλα απωθούνται μεταξύ τους. Όταν γειώνουμε το ηλεκτροσκόπιο, στην ουσία κάνουμε το σώμα μας «καλώδιο», μέσω του οποίου τα ηλεκτρόνια είτε περνούνε από το ηλεκτροσκόπιο προς τη Γη, αν αυτό είναι φορτισμένο αρνητικά, ή αντίθετα αν είναι φορτισμένο θετικά.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το ηλεκτροσκόπιο είναι διάταξη με την οποία διαπιστώνουμε αν ένα σώμα είναι ηλεκτρικά φορτισμένο.

 

Διδακτική αξιοποίηση: Γ, Λ (στατικός ηλεκτρισμός).

 

 

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 Υπεύθυνος
Τσίγκρης Μιλτιάδης
 Συνεργάτες 
Αναστασιάδης Γιώργος
  Καπελώνη Ελένη
  Παππά Εύα 
Πενθερουδάκης Γιώργος
Σιγαλού Ελένη
Συσκάκης Γιάννης
Χαλκιαδάκης Κώστας

ΕΝΕΡΓΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

66130822 Επισκέπτες